superior

Transport

Pendents dels col·lapses al Prat i Barajas aquest estiu

El sistema aeroportuari espanyol es posa en tensió cada període de vacances. Els retards motivats per diferents circumstàncies posen en suspens viatgers i sector turístic.

A l’estiu l’augment de passatgers coincideix amb l’augment de vagues i reivindicacions laborals que sumat a la baixa previsió que fan les companyies situen el sistema a punt de col·lapsar.

Encara no es coneixen mobilitzacions o aturades, però sí que està descomptada una crisi de retards als aeroports de Barcelona i Madrid. La situació de retards no es donarà únicament a Espanya, també a Europa estaran exposats a uns mesos complicats.

Els controladors aeris adverteixen de la falta d’efectius per fer front a les operacions previstes durant el període estival. El trànsit aeri ha augmentat en els últims quatre anys un 20% mentre que la plantilla de controladors ha baixat gairebé un 10%, segons el sindicat de controladors. Tot i que el gestor de navegació aèria d’Espanya (Enaire) va arribar l’estiu passat a un acord amb els sindicats per ampliar la plantilla per sobre d’un 20%, els nous controladors encara no estaran operatius.

Aquest estiu les complicacions estan gairebé garantides, encara que no es donaran per vagues dels controladors espanyols, que fins a 2025 mantenen un acord satisfactori. Una altra situació diferent es viu a França. En cas d’aturades al centre de control aeri de Marsella, bàsic per a la gestió de la mediterrània, l’aeroport de Barcelona tornarà a protagonitzar imatges de caos.

El Govern augmentarà un 5% la plantilla al Prat i Vueling, la companyia més important de l’aeroport barceloní, disposarà d’una desena d’aeronaus amb les seves tripulacions al complet en situació d’emergència per si necessita cobrir retards en les seves connexions.

Preparats per al caos aeri d’aquest estiu?

Dits creuats davant un estiu caòtic als aeroports

2018 es tanca com un dels pitjors en retards aeris

 

Articles relacionats

Back to top button