superior

ReportatgesTransport

L’avió de passatgers més ràpid del món

L’aeronàutica comercial ja treballa amb aparells que s'acosten a la velocitat del so

Les companyies Bombardier i Boom Supersonics han entrat en la cursa aèria per ofertar vols comercials a velocitat Mach1 (1.235 km/h). Els seus avions ja volen a aquesta velocitat en fase de proves i en poc temps podrien iniciar les operacions amb regularitat.

Bombardier ha presentat el nou model d’avió de llarga distància que ha aconseguit acostar-se a la barrera del so. El Global 8.000 és un aparell pel públic de negocis líder en el mercat. Amb un abast de 13.000 quilometres té una velocitat propera als 1.234 quilòmetres per hora.

L’avió de la canadenca Bombardier té capacitat per a 19 passatgers i utilitza combustible d’aviació sostenible (SAF). Segons ha informat l’empresa els primers vols comercials entraran en funcionament el 2025. La seva orientació serà per als viatges de negoci i empresarials.

Cal recordar que el Concorde, operat per Air France i British Airways, connectava en avió comercial les capitals europees de França i Regne Unit amb Nova York i Washington. Un accident el 1999, on van morir tots els passatgers, va suposar l’inici del cessament dels vols supersònics comercials.

La cursa per substituir el mític Concorde que va deixar de volar en 2003 està oberta. El Global 8000 té autonomia per volar el doble de distància que el Concorde però també hi ha una altra companyia com Boom Supersonics, que està provant aeronaus d’alta velocitat amb capacitat més elevades. El seu avió Overture està preparat per a de 65 persones i vol emprendre vols a preus de 100 dòlars. L’Overture creuarà els oceans Atlàntic i Pacífic pràcticament en la meitat de temps que les aerolínies tradicionals:  la connexió Nova York-París es realitza en 4 hores, Seul–Los Angeles en 7 hores i Tokio–San Francisco en 6 hores.

Articles relacionats

Back to top button