superior

Mercats

Rússia interfereix les freqüències GPS afectant als avions comercials

La situació pot empitjorà en la navegació per als països nòrdics

Milers d’avions comercials han patit afectacions en la navegació quan volaven per l’est d’Europa i el Bàltic. Concretament han vist com les indicacions del GPS es bloquejaven a causa d’unes interferències.

Els responsables de la navegació aèria denuncien que els senyals que distorsionen la lectura del GPS provenen de Rússia. Aquesta situació va començar fa més de mig any i porta entre 40.000 i 50.000 vols afectats. Les aeronaus perden la ubicació en ple vol i necessiten habilitar altres sistemes alternatius per poder conduir correctament l’avió.

Els països nòrdics, en el punt de mira

Es tracta d’una situació que afecta totes les companyies aèries sense distinció. Els senyals de bloqueig que emet Rússia ataquen les comunicacions per ràdio, afectant les trucades telefòniques i el Wifi. El que sí pot passar és que la situació podria empitjorà per als vols que transitin pels països nòrdics. Experts militars creuen que l’acostament d’aquests estats a l’OTAN provocarà que Rússia intensifiqui les interrupcions dels sistemes GPS en tota l’àrea nord i est europeu.

Les companyies hauran de preparar-se per aquest nou escenari on les interferències seran permanents. Hauran de prendre decisions per trobar alternatives i mantenir la seguretat en els vols, la qual cosa sembla factible segons especialistes en navegació.

Articles relacionats

Back to top button