El museu Vinseum de Vilafranca del Penedès es converteix en el novè museu de la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya (XME), i podrà participar de projectes transversals de recerca, formació, conservació i de divulgació del patrimoni que preserven els centres de la xarxa.
Per a la selecció dels museus que formen la XME es té en compte factors com el fet de ser museus registrats i oberts al públic, la importància de les seves col•leccions dins del patrimoni etnològic català, el fet de no formar part d’un altre museu nacional i el grau d’implicació en el territori on es troben.
Els museus que ja formaven part de la Xarxa són els següents: el Museu de la Val d’Aran, el Museu Comarcal del Montsià, el Museu Etnològic de Barcelona, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Museu Etnològic del Montseny-La Gabella, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu de la Pesca de Palamós i el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.
Vilafranca i l’esperit del vi
Una de les últimes iniciatives de Vinseum és la renovació de l’itinerari urbà Vilafranca i l’esperit del vi. La ruta inclou ara una teatralització dels continguts a través de quatre personatges i la visita a un espai de referència i per a molts, desconegut: el Celler Mory. L’objectiu d’aquesta ruta és proposar una activitat alhora educativa i lúdica dirigida al públic en general interessat en la història de Vilafranca i/o del vi.
La ruta urbana Vilafranca i l’esperit del vi dura unes dues hores, s’inicia a Vinseum i continua cap al Centre Agrícola, les Caves Mascaró, el magatzem Mory-Alegret i Bodegues Torres. L’itinerari inclou el passi d’un audiovisual amb imatges d’època del fons fotogràfic de Vinseum que prepara el visitant per viatjar en el temps i començar a resseguir la història i les traces arquitectòniques de la indústria vitivinícola de Vilafranca.