superior

Empreses

El sector del turisme no tindrà un PERTE

El Govern no ha situat finalment el sector en aquest instrument que va dirigit als que seran clau i estratègics pel futur de l'economia

“La recuperació del sector turístic és vigorosa” i el context internacional com la guerra a Ucraïna “no està afectant la recuperació turística a Espanya”. Aquestes són algunes de les afirmacions que traslladen els representants del ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.

Per a la ministra Reyes Maroto la situació millorarà durant els propers mesos, especialment a l’estiu, i a més Espanya està situada entre les destinacions que tenen millors perspectives turístiques per al futur. Tot i això, el Govern deixa fora el turisme del mecanisme dels PERTE (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica).

Amb la designació com a PERTE, el govern identifica un sector com àrea clau per al futur de l’economia espanyola. Ho ha fet per a sectors com el vehicle elèctric, la salut d’avantguarda, les energies renovables, l’aeroespacial o l’agroalimentari, però no el turisme. Aquest nou instrument impulsa grans iniciatives que contribueixen al creixement econòmic i de l’ocupació i que comportin la transformació econòmica del país.

No veuen viable incloure el sector al PERTE per les característiques i tipologia de les empreses però atribueixen paraules positives a l’activitat turística. Unes paraules que lliguen amb les bones notícies que es traslladen des del sector. Les dades del transport aeri són clares. Aena ja ha recuperat el primer quadrimestre el 77% de passatgers prepandèmia i únicament ha registrat un 12% menys de moviments d’avions fins a l’abril.

Per la seva banda, els viatgers de l’alta velocitat també han augmentat de manera destacada. El primer trimestre s’han triplicat. Dels 1,38 milions de passatgers del 2021 (gener-març) ha passat a més de 4 milions en el mateix període del 2022, un 290% d’increment. Les hoteleres tornen a nivells de negoci prepandèmia, com ara NH que ha multiplicat per quatre els ingressos i ha reduït les pèrdues gairebé un 40% el primer trimestre. La companyia ja ha assolit el nivell de preus del 2019 el mes d’abril.

Articles relacionats

Back to top button