AllotjamentEstudis

Preocupant balanç per al turisme rural de Catalunya

Les dades del turisme rural són negatives en el conjunt d’Espanya i molt especialment a Catalunya. El descens de clients i pernoctacions ha encès les alarmes del sector. El Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme ha anunciat un Pla Integral per als allotjaments rurals que engegarà durant el 2014.

Les pernoctacions en allotjaments rurals de Catalunya van caure un 14,6% en 2013, gairebé el doble que en el conjunt d’Espanya on el descens de pernoctacions va ser proper al 8%. Però el més alarmant d’aquesta dada és que el percentatge és també molt superior al descens de clients rurals a Catalunya, que va ser del -8,8%. El balanç és que han baixat els turistes (-8,8%), han baixat molt més les pernoctacions (-14,6%) i per tant les estades han estat més curtes.

El comportament al conjunt de l’Estat ha estat semblat, amb descensos importants encara que no tan pronunciats com en el cas català. Aquests resultats han motivat l’actuació del Ministeri de Turisme per anunciar un Pla que pretén recolzar la promoció i la comercialització del turisme rural. Segons han informat, activaran una campanya de publicitat en mitjans de comunicació del Regne Unit, Alemanya i França, i desenvoluparan accions de promoció i comercialització en 17 mercats.

Un altre dels objectius del pla és “equilibrar l’actual desajust de demanda entre pernoctacions d’espanyols, als quals correspon el 75%, i estrangers, als quals correspon el 25% restant”. El principal client internacional és l’Alemanya, amb el 37% del total de la demanda estrangera, seguida del Regne Unit, amb el 18%, França, amb el 13% i Països Baixos, amb el 9%, destaquen des del Ministeri.

També calculen que el producte turístic rural compta amb més de 15.000 establiments, gairebé 140.000 places, 2,5 milions de viatgers allotjats i 6,9 milions de pernoctacions, a més de donar feina a 21.000 persones de forma directa en els establiments d’allotjament.

Articles relacionats

Back to top button