superior

Transport

L’aeroport de Barcelona es juga el seu futur

L’increment de passatgers acosta l’aeroport de Barcelona a la saturació. La capacitat actual del Prat, si no s’amplia, és de 55 milions de passatgers i aquest 2019 es tancarà per sobre dels 51. Ha arribat el moment de definir quin serà el seu futur. La disjuntiva és de tal dimensió que per primera vegada la necessitat de recursos econòmics passa a un segon pla.

Les alternatives no són fàcils per a l’aeroport, i no és una qüestió de diners, les decisions que s’han de prendre són tan complicades que requeriran d’un consens social. El president d’Aena, Maurici Lucena, iniciarà abans de finalitzar l’any una ronda de contactes per consensuar com fer la necessària ampliació de capacitat.

En una entrevista a La Vanguardia, Lucena parla de “reflexió” amb les administracions públiques i el món econòmic sobre el futur de l’aeroport. Entre elles explicita els ajuntaments del Prat, Gavà, Viladecans, Castelldefels, Barcelona… De les seves respostes es dedueix que els moviments que es puguin fer al respecte tindran un impacte social entre els habitants d’aquestes localitats. Les limitacions al trànsit aeri que actualment s’apliquen al Prat per evitar en la mesura del possible les molèsties de sorolls i contaminació determinen la seva capacitat operativa.

“Volem, de manera honesta, que es valorin totes les alternatives que hi ha d’evolució i ampliació de l’aeroport Josep Tarradellas-Barcelona El Prat” afirma Maurici Lucena, que afegeix: “des de l’honestedat, amb sinceritat, per a cada alternativa que es plantegi, sigui quina sigui, es valorin amb molta precisió els costos i els beneficis o, dit d’una altra manera, els avantatges i els inconvenients.”

En aquests moments els projectes que ja estan en marxa per ampliar la capacitat de l’aeroport passen per la construcció d’una terminal satèl·lit i la coordinació amb l’aeroport de Girona que estarà connectat amb el de Barcelona via AVE. Tot això per al 2026.

Un estudi de la Cambra de Comerç estima que amb una configuració diferent de les pistes es podria augmentar fins a 90 milions el nombre de passatgers. Davant aquesta possibilitat el president d’Aena manté que qualsevol alternativa s’ha de dialogar amb els ajuntaments. “Vull ser extremadament prudent. Entenc que la sensibilitat està a flor de pell, perquè als municipis més directament afectats per l’activitat de l’aeroport aquest tema els preocupa molt”, declara. Aquesta tardor es començarà a posar les bases pel futur d’aquest aeroport que és el sisè més important d’Europa en trànsit aeri.

Pendents dels col·lapses al Prat i Barajas aquest estiu

El Prat supera la xifra màgica dels 50 milions de passatgers

Un nou rècord històric, ara de passatgers a l’aeroport del Prat

Articles relacionats

Back to top button