Destinacions

El litoral català ha desaparegut pel temporal Glòria

Les destinacions de costa de Catalunya han quedat superades per l’aigua del mar i les platges han desaparegut. L’altura de les onades no s’havia vist en els 20 o 30 anys.

La situació és crítica a quatre mesos d’inici de la temporada d’estiu a la Costa Brava, el Maresme i la costa tarragonina. El cas del Delta de l’Ebre la situació és catastròfica. La inundació ha fet pràcticament desaparèixer el Parc Natural del Delta i la seva recuperació portarà temps.

Un primer pas serà la neteja de passejos marítims i mobiliari urbà. La segona fase serà consolidar l’espai de costa i regenerar les platges.

El cost de portar la normalitat a tot el litoral és, hores d’ara, incalculable. Com s’afronta aquesta emergència i qui aportarà els recursos per poder afrontar la temporada turística és una incògnita. Les properes setmanes seran claus per conèixer quin és el pla de recuperació de les platges.

L’aportació de sorra de forma artificial és molt costós i la recuperació natural en la situació actual no és una opció. La costa catalana ja ha patit situacions d’aquest tipus en altres moments i es conegut com espais del Maresme o del sud de la Costa Brava no han pogut recuperar mai més les seves platges sense actuació directa.

El temporal Gloria ha estat excepcional, però darrerament s’han repetit situacions similars en els últims anys.  Els experts recorden com el 2001 o el 2008 també van haver temporals considerats excepcionals. Els mateixos experts auguren que amb el canvi climàtic es produiran repeticions de temporals i condemnen a tenir platges cada vegada més estretes.

Articles relacionats

Back to top button