superior

Transport

La Unió Europea permetrà connectar el mòbil als avions

Els passatgers dels vols a la UE ja no hauran d'activar el ‘mode avió’ i podran utilitzar els telèfons mòbils sense limitacions. Les companyies aèries també podran oferir l'última tecnologia 5G als seus clients quan viatgin als seus avions

La Comissió Europea ha designat determinades freqüències per a la tecnologia 5G en vol que permetrà utilitzar els mòbils al màxim de la seva capacitat i característiques en ple viatge, igual que ho farien connectats amb una xarxa mòbil a terra. Amb aquesta decisió s’obren múltiples possibilitats en oferir la connectivitat súper ràpida i d’alta capacitat a bord.

Però aquest servei de connexió a l’avió segurament no serà gratuït. Les companyies aèries hauran d’instal·lar els equips necessaris per connectar-se amb les xarxes mòbils de terra a través d’un satèl·lit. Així, les companyies de telecomunicacions i les mateixes aerolínies tindran un nou espectre de negoci. Podran establir alguna tarifa específica per a l’ús de mòbils amb connexió similar al cost de roaming.

Per altra banda, els pilots no acaben de veure amb bons ulls aquesta decisió adduint criteris de seguretat. Temen que es produeixin interferències amb els aparells de control i mesurament de les aeronaus. L’Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA) està realitzant els estudis necessaris per garantir que quan s’activi el 5G a l’aviació es faci de manera segura.

La Comissió també ha decidit habilitar les bandes de freqüència de 5 GHz disponibles per a Wi-Fi al transport per carretera, per exemple, per a autocars i autobusos. A partir d’aquesta decisió els Estats membres de la Unió Europea han de posar a disposició les bandes de freqüència de 5G tan aviat com sigui possible i com a molt tard el 30 de juny de 2023.

Més informació sobre 5G a la UE

Articles relacionats

Back to top button