superior

Destinacions

La Costa Daurada i les Terres de l’Ebre celebren la seva 30a Nit del Turisme en un ambient d’optimisme per la recuperació

La Diputació de Tarragona, a través del seu Patronat de Turisme, organitza l’esdeveniment, que enguany ha reconegut a l’organització Green Destination i a sis iniciatives empresarials

Un any més el sector turístic de la demarcació de Tarragona ha celebrat la seva Nit del Turisme, que aquest any ha tornat al seu format habitual. L’esdeveniment s’ha celebrat per primer cop a les Terres de l’Ebre, concretament al recinte firal de Tortosa i ha aplegat representats d’ens públics i privats turístics tant de la Costa Daurada com de les Terres de l’Ebre.

Meritxell Roigé, presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació

A nivell institucional l’acte ha comptat amb la presència de Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona; Meritxell Roigé, presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació i Marta Domènech, directora general de Turisme de la Generalitat.

En els parlament, Noemí Llauradó va lloar la feina feta, constatada per las dades de l’exercici d’aquest any i va dir que “seguim treballant per consolidar i millorar aquests bons resultats i per això hem reforçat la cerca d’estratègies que suposin un impacte decisiu i perllongat en el temps sobre les infraestructures i els recursos turístics.  Continuarem treballant per assolir un model turístic sostenible per a la societat d’acollida, un model que generi prosperitat i contribueixi a augmentar la qualitat de vida de la ciutadania”.

Per la seva banda, Meritxell Roigé ha destacat l’esforç del sector, al qual va interpel·lar dient que  “aquest ha estat un any on s’ha confirmat la recuperació de visitants i, en especial, el retorn del turisme internacional. I això ha estat gràcies al vostre esforç en un escenari encara incert, amb nous obstacles, com la crisi energètica o l’augment de preus generalitzat”.

Un any que convida a l’optimisme

La Nit del Turisme ha servit també per posar sobre la taula les bones dades de la temporada. A les Terres de l’Ebre s’han registrat 1.456.138 estades en allotjaments turístic (gener-octubre), un 20% més que en el mateix període del 2019, el famós any prepandèmic. L’ocupació ha arribat al 46,3%, un 8% més.

A la Costa Daurada s’han registrat 17.575.583 pernoctacions (gener-octubre), un 6% menys que en el mateix període del 2019 i l’ocupació ha estat del 54,1% (-3%).

En la bonança de les dades hi ha un factor clau: l’aeroport de Reus (veure notícia a Comunicatur), que també fins a l’octubre ha tingut 909.506 usuaris, dada que suposa la recuperació del 87,5% de passatgers respecte al mateix període del 2019.

Per mercats, cal dir que el francès és el mercat emissor internacional més important per la Costa Daurada, amb un 12,6% del total de visitants. El segueixen el britànic (10,1%), l’irlandès (5,3%), el dels Països Baixos (5,1%) i l’alemany (3,5%).

A nivell intern, els mercats espanyol i català tenen un pes força important, ja que representen el 56% dels visitants a la Costa Daurada i son majoritaris a les Terres de l’Ebre, amb un 78,3%.

Premis “Costa Daurada” i “Jordi Cartanyà”

Com ja és tradicional, la vetllada va comptar amb el reconeixement a entitats. Aquest any el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ha lliurat el guardó “Costa Daurada i Terres de l’Ebre” a Green Destinations. Aquesta organització sense ànim de lucre aplega experts i ambaixadors de destinacions turístiques amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat, la visibilitat i la qualitat de l’experiència turística a les destinacions. Treballa a 80 països i dona suport a una gran comunitat de gestors de destinacions locals, regionals i nacionals. Des del 2016, Green Destinations inclou les Terres de l’Ebre dins del seu prestigiós llistat Top 100 Green Destinations, les 100 destinacions més sostenibles a nivell mundial.

El Premi Jordi Cartanyà 2022 ha distingit sis iniciatives empresarials de la demarcació. Cadascuna d’elles ha rebut 5.000 euros de premi, per un import total de 30.000 euros. Els guanyadors d’aquest any han estat els següents:

  • Millor proposta innovadora i creativa que contribueixi a un desenvolupament turístic sostenible: Hotel Blaumar de Salou per la seva trajectòria en la gestió sostenible d’un allotjament de litoral i Plàncton Divulgació i Serveis Marins de l’Ametlla de Mar per un escape room sota el mar pioner al món que permet descobrir el fons marí i la cura del medi natural.
  • ‘Millor proposta de solucions tecnològiques per a la comercialització turística: Lafou Cellerde Batea. S’ha reconegut la seva experiència enoturística innovadora destinada al segment familiar i que proposa un joc interactiu de recerca de pistes que afavoreix la visita dels recursos patrimonials de l’entorn amb l’ús de suports online i codis QR i Magnorede Tarragona per la creació d’itineraris turístics basats en la ludificació i/o guiats a través d’una plataforma web.
  • ‘Millor creació de nous productes de turisme experiencial: Xalets de Prades, una empresa d’allotjaments rurals que es complementa amb instal·lacions i activitats turístiques experiencials relacionades amb la natura i el món rural sostenibles, ecològiques i integrades a l’oferta del seu entorn i Xocolates Creo de Tortosa, una empresa que proposa un recorregut guiat per l’única fàbrica tradicional de xocolata activa a les Terres de l’Ebre, una activitat que posa en valor el patrimoni industrial, el llegat i l’arxiu històric documental.

L’acte va ser conduït amb professionalitat per la periodista de Ràdio Ebre (cadena SER) Silvia Tejedor.
Podeu veure el desenvolupament de la 30a Nit del Turisme en aquest vídeo de Canal21Ebre AQUÍ.

La Costa Daurada recupera el 90% de l’operativa de l’aeroport de Reus amb més d’un milió de places

Articles relacionats

Back to top button