superior

Transport

La competència a l’alta velocitat Barcelona-Madrid és una realitat

La lluita entre Renfe i Ouigo -filial de baix cost de la francesa SNCF- a la ruta entre Madrid i Barcelona de tren d’alta velocitat està sent real. El nou operador francès ha pogut menjar una quota de mercat molt important a la companyia espanyola que ha perdut el monopoli de la connexió.

Ouigo ha entrat amb força al mercat i s’ha endut entre el 30% i el 40% dels passatgers que es mouen en alta velocitat ferroviària entre les dues capitals espanyoles. L’operador públic té el nombre més gran de freqüències i això li permet estar per sobre del 60% dels viatgers.

Sens dubte, Madrid-Barcelona és una ruta d’èxit on l’AVE de Renfe i la seva ‘low cost’ Avlo estan perdent l’hegemonia de mica en mica. Aquesta és l’única connexió d’alta velocitat en què ara com ara s’ha iniciat la competència entre diverses companyies. Un inici que augura una disputa dura a mesura que es vagi liberalitzant l’alta velocitat amb la incorporació de noves rutes i nous operadors.

El 2022 està previst que una tercera empresa entri en joc. La companyia pública italiana Trenitalia s’ha associat amb Air Nostrum per crear aquest nou operador privat. Ouigo també ampliarà el seu àmbit d’acció i operarà l’alta velocitat amb València. Serà una nova prova de foc per valorar l’impacte real de la liberalització del transport ferroviari de passatgers a Espanya.

Articles relacionats

Back to top button