Organismes / Política turística

CiU i PP culpen la Generalitat de Catalunya de falta de política turística

Els partits de l’oposició en el Parlament de Catalunya han criticat el Govern català pel que consideren poc suport a les empreses turístiques catalanes en un moment de crisi com l’actual. El diputats Benet Maimí (CiU) i Rafael Luna (PP) van acusar al conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, de no disposar d’una política turística i no valorar prou la importància d’aquest sector.

En la passada sessió del Parlament de Catalunya, Benet Maimí li va recordar a Josep Huguet que el turisme acumula “una caiguda del 13% en el que portem d’any i la situació anirà molt pitjor. Un sector que representa el 12% del PIB de Catalunya i que genera al voltant de 350.000 llocs de treball”. Entre les crítiques del diputat de CiU va comentar que hores d’ara “no hi ha cap anunci en televisió catalana, autonòmica, ni de l’estranger promocionant el turisme a Catalunya, és a dir, que fa més feina un anunci de cervesa catalana per portar turisme a les illes balears que el govern català”.

El conseller va replicar que “estem en una conjuntura complicada per a tots els sectors” i el turisme “precisament no és el sector que ho tingui pitjor, ni molt menys” i ha afegit que les estimacions parlen “d’una baixada del 5% aquest any”, a la qual cosa ha afegit que tot i que qualsevol baixada és negativa, però, “a molts sectors els agradaria plorar amb els ulls d’aquest sector”.

Huguet ha apostat per fer promoció del turisme intern perquè “pot arribar a compensar una part de la disminució del turisme extern, que està una mica fluix. És molt probable un efecte de compensació de gent d’aquí que no viatjarà a fora i es quedarà a conèixer Catalunya”.

El diputat del grup parlamentari de Convergència i Unió, va etzibar una bateria de crítiques a la seva gestió turística en el que considera “la paralització de l’Agència Catalana de Turisme; la voluntat de la Generalitat d’adjudicar-se competències amb diner públic fent la competència a l’empresariat català; la manca de diàleg i consens amb el sector; la negativa a participar el programa pilot de Turespaña perquè Catalunya pugui beneficiar-se del programa de Turisme Sènior europeu en temporada baixa; la reducció en 2 milions d’euros de la partida que es posa a disposició l’empresariat (Programa Pladetur 2009 dotat amb 6 milions d’euros); el retard en posar en marxa el nou portal de turisme a Internet que ja ha costat 2 milions d’euros; la Terminal 1 sense connexió ni hub internacional ni gestió pròpia; el reglament de càmpings aturat des de fa sis anys, el reglament sobre els habitatges d’ús turístic alentit i sense comunicació amb el sector o la intenció que sigui l’empresariat qui pagui el personal extra en el consolat de Moscou i Sant Petersburg per fer visats”.

Huguet va defensar la tasca del seu departament contraatacant: “quan vaig arribar a la conselleria de Turisme em vaig trobar amb una cosa que es deia Cas Turisme i això és el que hi havia de promoció de turisme”. Josep Huguet va afirmar que “estem fent un canvi de model, passant del suport a la marca blanca al suport a un turisme d’identitat i qualitat”.

Per la seva banda, el diputat del Partit Popular de Catalunya, Rafael Luna, també va carregar durament contra Huguet dient que el seu Departament no ajuda al sector. Luna va llegir algunes respostes realitzades per la conselleria d’Huguet a preguntes formulades pel seu grup: “La Direcció General de Turisme no elabora estudis de previsions sobre la procedència dels turistes. La Direcció General de Turisme no elabora estudis de previsions sobre la despesa mitjana de cada turista. La Direcció General de Turisme no elabora estudis de previsions que valorin la durada mitjana de les estades dels turistes. La Direcció General de Turisme no elabora estudis de previsions sobre els llocs més visitats pels turistes. Continuo. La Direcció General de Turisme no elabora estudis de previsions sobre l’activitat turística. Què fa, la Direcció General de Turisme? Què fa?” va reblar Rafael Luna.

Back to top button