superior

Transport

Els responsables de la fallida d’Spanair van ser els gestors i no els polítics

La comissió parlamentaria que ha investigat el tancament d’Spanair ha descartat en les seves 25 conclusions que els culpables siguin polítics i no els demana cap responsabilitat. Els diputats, en no admetre errors en l’àmbit polític, traslladen els errors als seus gestors.

Cal recordar que diferents societats, consorcis i institucions públiques van injectar uns 200 milions d’euros a Spanair com Avança, Turisme de Barcelona, Cimalsa, Fira de Barcelona, Catalana d’Iniciatives i ICF. Una de les conclusions situa com la causa principal de l’enfonsament de l’aerolinia el gener de 2012 la denúncia que van fer Vueling i Ryanair a la Comissió de la Competència de Brussel·les per considerar que les inversions públiques que havia rebut eren subvencions encobertes. Amb aquesta denúncia es va frustrar l’entrada de Qatar Airways en l’accionariat que era l’única possibilitat per salvar la companyia. La retirada d’aquest soci industrial va ser la tesi defensada per Ferran Soriano, president d’Spanair en el moment de la fallida, durant la seva compareixença.

Els parlamentaris dels partits de CiU, ERC i PSC, que van donar suport als governs que van injectar diners a Spanair, han volgut defensar les seves decisions en el projecte per fer front a “la política aeroportuària centralitzadora de l’Estat” que afavoria Barajas en les connexions internacionals i deixava fora El Prat. La comissió parlamentària ha durat 8 mesos i han comparegut unes 70 persones.

Articles relacionats

Back to top button