superior

AllotjamentDestinacions

El veto de Barcelona al creixement turístic farà perdre places d’allotjament

El pla municipal que ha presentat l’Ajuntament de Barcelona prohibeix obrir cap establiment d’allotjament a la zona turística de la ciutat amb l’objectiu de disminuir les places ofertades. Barcelona s’aboca al decreixement turístic.

Cap habitatge turístic més a la ciutat i els possibles nous hotels s’hauran d’implantar en barris perifèrics. Amb aquesta línia de treball enfoca el govern municipal el futur de la ciutat. En aquest context serà inevitable la pujada de preus de les habitacions reglades i provocarà la proliferació de més oferta submergida. La intenció de derivar els turistes a hotels de barris no cèntrics no convenç al Gremi d’Hotels ni als veïns.

L’ajuntament, després de vuit mesos de moratòria, assegura que amb aquesta regulació es garanteix la qualitat de vida dels ciutadans i ajuda a tenir una ciutat per viure-hi. El centre de la ciutat, segons el pla, anirà perdent habitacions i només en els barris que envolten el centre turístic podran implantar-se establiments per la fórmula de substitució. És a dir, que no podrà obrir cap hotel nou en aquesta segona corona si no es tanquen establiments amb el mateix número de places. Cal saber com es gestionarà aquesta situació per no donar peu a l’especulació de places i el trasllat de llicències. El guany de llits hotelers es reserva per a barris molt allunyats del centre i de les zones turístiques per descongestionar i redistribuir els turistes.

El Gremi d’Hotels de Barcelona critica que el procés participatiu d’elaboració del pla pretès per les autoritats ha estat purament cosmètic i afirmen que han sabut dels resultats per les informacions periodístiques. També consideren que el resultat del pla ha estat arbitrari. El Gremi és partidari de permetre un creixement hoteler sostenible i el plantejament presentat és el de decreixement.

Per altra banda, la ciutat ja no podrà tenir cap pis turístic més en cap barri i això és per a l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona un greu error que només farà que l’activitat es mantingui en la il·legalitat. El president de l’associació afirma que amb aquest model els grans beneficiaris seran les multinacionals i no els petits propietaris.

L’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, formada per veïns, no veu clar que es deixi obrir nous hotels en algunes zones de la ciutat i que es permeti reposar llits en altres. En el seu cas, consideren que aquest model segueix la línia de la massificació turística i que no s’aconseguirà un decreixement. Creuen que cap hotel tancarà espontàniament i per contra sí poden haver interessos per implantar-se en altres zones.

Així que els nous hotels s’hauran de fixar en barris com Horta-Guinardó, Sant Andreu i la Sagrera, Nou Barris, el 22@ i a l’àrea de la Zona Franca.

Articles relacionats

Back to top button