superior

Empreses

Els ERTO per al sector del turisme podran seguir passat el 31 de maig

L’economia espanyola no remunta prou i la crisi continua castigant el sector turístic. Els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) han estat la fórmula de salvació que el govern ha articulat sota el paraigua de l’estat d’alarma vigent. El sector corre el risc de perdre aquesta cobertura quan s’aixequi l’estat d’alarma.

La vicepresidenta tercera i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha volgut tranquil·litzar els autònoms, a les petites i mitjanes empreses i als seus treballadors anunciant que està estudiant una fórmula perquè els ERTO es perllonguin més enllà del 31 de maig. Seria fins a final del 2021, coincidint amb unes previsions econòmiques més favorables per a Espanya.

Tot i això, la recuperació econòmica i sortida de la crisi pot trigar encara força mesos. Segons l’FMI i el Banc d’Espanya, el ritme de creixement del PIB espanyol és del 6% i el 5,3% el 2021, i 2022 respectivament. La recuperació del PIB a nivells pre-crisi pot ser que no arribi fins 2023. El sector del turisme és el més afectat i el qual se sustenta sota més expedients temporals. En el cas de les agències de viatges el mecanisme dels ERTO està sent fonamental, el 60% dels agents està inclòs en un.

La ministra haurà d’iniciar aviat una negociació amb patronal i sindicats per trobar aquesta fórmula similar a l’actual que mantingui la protecció dels empleats que actualment estan acollits a un ERTO. Des de la CEOE ja van demanar estendre aquest instrument, però també demanen que s’elimini la clàusula que obliga al manteniment de l’ocupació. Argumenten que hi ha empreses que podran ser viables si apliquen alguns acomiadaments, però si han de mantenir tota la plantilla després de l’ERTO hauran de tancar.

Articles relacionats

Back to top button