superior

Transport

El declivi de l’aeroport de Girona

La situació crítica que viu l’aeroport de Girona és un fet. Tot i això, es difonen alguns missatges optimistes per evitar el catastrofisme.

La realitat és que Ryanair deixará d’operar com a base a Girona a partir del gener. Per a aquesta temporada d’hivern 2019 ha seguit reduint el nombre connexions respecte a l’any passat i tan sols manté mitja dotzena, res a veure amb les connexions que va tenir en els seus millors moments. Una altra dada que no anima a l’optimisme és la programació per a l’estiu 2020. Ryanair ha fet públiques les seves noves connexions per a Espanya i cap d’elles volarà des de Girona, el que fa presumir que l’aeroport no entra en els seus plans de futur.

Entre els que volen veure una mica d’esperança es troba el nou director de l’aeroport, Vicente Pallarès, que pensa que la marxa de la companyia irlandesa és una qüestió conjuntural. Un dels motius atribuïts per Ryanair per tancar algunes bases a Espanya era el retard en l’adquisició d’aeronaus Boeing Max. Pallarès comenta l’interès de l’aerolínia a quedar-se amb alguns dels avions de Thomas Cook, la qual cosa podria compensar el retard en el lliurament de les unitats de Boeing.

En els plans d’AENA no es contempla una rebaixa especial per a les taxes aeroportuàries a Girona. Sí que tindrà la rebaixa de l’1% anunciat per a tota la xarxa espanyola. El director de l’aeroport ha comentat que el pes de les taxes no és concloent per a les companyies ja que només representen el 8% del cost d’una operació.

Un punt positiu de futur per a l’aeroport gironí seria l’abaixador del tren d’alta velocitat que connectarà la terminal de l’aeroport amb Barcelona. En aquest sentit es tracta d’una infraestructura de cost pressupostari elevat de la qual es desconeix l’impacte real que podria tenir. L’objectiu és convertir Girona en la quarta pista del Prat. Actualment, l’afluència de passatgers procedents de Barcelona no sembla que sigui suficient per alimentar una estació AVE d’aquestes característiques, i el risc de convertir-se en una estació de tren fantasma és també, igual que el seu cost, molt elevat.

Les obres de l’Aeroport de Barcelona ampliaran la seva capacitat fins als 70 milions de passatgers

Les obres de l’Aeroport de Barcelona ampliaran la seva capacitat fins als 70 milions de passatgers

 

Articles relacionats

Back to top button