superior

Aeri

La nova Vueling desperta reaccions contradictòries

La fusió de Vueling i Clickair, tancada recentment, no ha rebut un suport unànime per part de tot el sector. Segons el que han pactat els Consells d’Administració de totes dues companyies, Barcelona serà la seu de la nova Vueling, que es convertirà en el primer operador aeri de baix cost d’Espanya i el quart a nivell internacional, i Ibèria serà el soci industrial de referència.

L’operació té el beneplàcit del món empresarial català i també de les diferents administracions però aixeca suspicàcies entre les agències de viatge i els consumidors.

La Unió Catalana d’Agències de Viatge Emissores  (UCAVE)  ha mostrat la seva preocupació per la fusió, que creu que es traduirà en un increment dels costos que hauran de fer front els usuaris. A més, critica que l’entrada d’Iberia a l’accionariat de Vueling podria “amenaçar els interessos de l’aeroport de Barcelona”, d’una banda, perquè les millors connexions internacionals s’operin des de Madrid i que El Prat es converteixi en un aeroport de baix cost, que tindria “un impacte econòmic negatiu” en l’economia catalana.

A nivell nacional les associacions d’agències de viatges temen que la nova aliança modifiqui les estratègies de distribució de Vueling. Fins ara, en ser una petita companyia, s’havia recolçat molt en els professionals de la intermediació però tenint el recolzament d’un gegant com Iberia podria replantejar-se aquesta necessitat.

Els accionistes de la nova aerolínia no dubten de l’encert de l’aliança. El president de Caja Madrid, Miguel Blesa, l’ha definit com "un bon pas" per a les dues societats en un moment en el qual el sector passa per "una situació difícil". També ha mostrat la seva satisfacció José Manuel Lara, vicepresident de Planeta i de Inversiones Hemisferio.

Dins del món empresarial, també la Cambra de Comerç de Barcelona avala la fusió “sempre que tingui l’objectiu d’expandir i impulsar els vols des de Barcelona”, segons el seu president Miquel Valls. Amb aquest mateix supòsit, també la Generalitat s’ha manifestat a favor de la fusió "sobretot en la mesura que aquesta és una companyia, la que neix de la fusió, que seguirà apostant fort per l’aeroport del Prat", segons el conseller de Política Territorial i Obres Públiques. 

La Generalitat vol veure quins "efectes" produeix aquesta operació empresarial a l’hora de noves aliances i si en el futur s’han de "corregir" les assignacions d’espais previstes a la T-Sud de l’aeroport

Back to top button