superior

Transport

Difícil que les aerolínies arribin a zero emissions el 2050

El combustible SAF no aconseguirà l'objectiu en les properes dècades

La descarbonització de les companyies aèries depèn de diversos factors, el principal és que la tecnologia sigui prou eficient i assequible perquè la reducció d’emissions es realitzi de forma generalitzada i amb uns costos econòmics assumibles.

Caldrà esperar un quart de segle, però no per assolir l’objectiu de zero emissions netes de les aerolínies sinó perquè les redueixin un 70%. Un estudi de la consultora Bain & Company, recollit per Expansión, calcula que amb un creixement de la indústria aèria a un ritme del 3% -sense aplicar cap tipus d’actuació- es passaria dels 1.000 milions de tones anuals actuals a 2.290 milions el 2050.

Així que l’objectiu per a mitjans de segle de neutralitzar el carboni és complicat perquè les mesures que s’apliquin no només han d’absorbir les emissions actuals sinó també el de la nova demanda. En aquest context, els càlculs de Bain són els que asseguren que en el millor dels escenaris possibles el sector aeronàutic només podrà disminuir un 70% les emissions el 2050.

La propulsió per hidrogen o elèctrica està poc desenvolupada

Per arribar a les zero emissions netes caldrà força més que una flota renovada que baixi el consum mitjà de cada avió i que utilitzi combustible sostenible SAF (Sustainable Aviation Fuel). Està en qüestió quanta producció de SAF es pot aconseguir en els propers anys, però en cap cas serà suficient per cobrir les necessitats, potser un terç.

Per altra banda, la tecnologia d’una aeronàutica elèctrica o híbrida i de propulsió per hidrogen està poc desenvolupada. L’informe de Bain li dóna poc impacte en la descarbonització, gairebé testimonial, els propers vint o trenta anys.

Articles relacionats

Back to top button