superior

Transport

L’alta velocitat ha crescut un 76% i arriba als 24 milions de viatgers

Quatre de cada cinc usuaris del trajecte Madrid-Barcelona va triar el tren davant de l'avió

Amb l’entrada de nous operadors al sector ferroviari, l’alta velocitat s’ha disparat en nombre de passatgers. A més, ja és l’opció preferida davant de l’avió.

En el cas del trajecte Madrid-Barcelona, el 2022, el 78,3% dels viatgers va preferir viatjar amb tren. I la nova operadora Ouigo va concentrar més de la quarta part dels passatgers d’alta velocitat, concretament el 26,4%.

Un cas similar ha passat a la ruta Madrid-València on Ouigo i Iryo han provocat que es dupliqui el nombre de viatgers en aquest corredor. La liberalització ha sorgit efecte. Tots els corredors han tingut un creixement significatiu: Madrid-València +110%, arribant als 2,9 milions; Madrid-Barcelona +80%, fins als 10,2 milions, i a la resta dels corredors +60% de passatgers.

L’any passat van utilitzar l’alta velocitat un total de 23,7 milions de viatgers, un 76% més que durant l’any anterior, són dades de l’informe anual del sector ferroviari del 2022.

Els moments clau de la liberalització del transport ferroviari de viatgers a Espanya amb l’entrada de la competència van ser el maig del 2021 i el novembre del 2022 quan Ouigo i Iryo, respectivament, van començar a operar en la línia d’alta velocitat Madrid-Barcelona i a l’octubre i desembre del 2022, quan tots dos van irrompre al corredor de Llevant (València i Alacant). Les dues companyies van entrar en competència directa amb els trens AVE i Avlo de Renfe.

Articles relacionats

Back to top button