Aeri

Ryanair és l’aerolínia que concentra més reclamacions dels clients i Spanair la que menys

L’Agència Catalana de Consum (ACC) va registrar 700 reclamacions contra aerolínies en el primer quadrimestre de 2009, el 50,5% de les quals les va concentrar la companyia de baix cost irlandesa Ryanair.

En un 21% dels casos, les reclamacions estaven relacionades pel cobrament indegut de la facturació de l’equipatge o el cobrament de comissions per l’ús de targetes de crèdit. La segona de les situacions més reclamades (un 15,9%) va ser la pèrdua d’un vol, mentre que la cancel•lació va concentrar un 14,1% i els retards de vols van suposar un 13,5%.

La pèrdua o danys en l’equipatge han concentrat el 11,7% de les reclamacions registrades per l’Agència entre gener i abril, mentre que un 10,5% dels casos van ser queixes relacionades amb el tracte rebut de l’aerolínia.

Ryanair va concentrar la meitat d’aquestes reclamacions, seguida a distància per Vueling, amb el 7,8% de les queixes; Clickair, amb el 7,1%; Iberia, amb el 5,9%, i easyJet, amb un 5%. Per contra, les companyies aèries amb menys reclamacions van ser Air Europa i Spanair, amb un 3,3% i un 2,3%, respectivament.

Davant aquestes dades i coincidint amb l’inici de la campanya d’estiu, l’ACC ha iniciat una campanya per a prevenir aquest tipus de conflictes de consum donant informació als usuaris d’aerolínies i als viatgers en general, ja que el transport va ser, a més, el segon sector amb més reclamacions el passat any.

Paral•lelament, l’agència també farà una nova campanya d’inspecció i control de les companyies aèries, ja que ha constatat un increment de les males pràctiques relacionades amb cobraments indeguts com el de fer pagar al viatger per qualsevol maleta que vulgui facturar o per l’assegurança, un tema que considera “abusiu”. En el període 2006-2007, l’ACC ja va engegar una campanya d’inspecció similar sobre 29 companyies que va culminar amb sancions de 736.700 euros./Ag. EP

Back to top button