Mar Serna: “La formació constant i continuada és bàsica per a la competitivitat del sector turístic”

La consellera de Treball, Mar Serna, va ser l’escollida pel PSC per assistir a l’esmorzar-col•loqui Comunicatur-ACPET. El seu discurs va centrar-se sobretot en la formació dels professionals del sector turístic, com a una de les claus del seu èxit, i va anunciar la creació a Barcelona de l’oficina per al desenvolupament del comerç i el turisme de la Unió Europea (UE).

“El sector turístic català –va afirmar- ha de ser competitiu; socialment sostenible; i ha de ser generador d’activitat econòmica i també de llocs de treball de qualitat. El turisme són serveis i els serveis, persones, per tant, la inversió en personal és bàsica”.

Serna aposta per un a formació continuada i constant, on els idiomes tinguin un paper destacat, no només a les persones que ocupen llocs directius, sinó també a aquells que ocupen llocs de base. I no només cal millorar la formació, sinó també rendibilitzar-la i preservar els professionals preparats “per no perdre talents”.

Pel que fa a la manca de personal qualificat, Serva va parlar d’una de les últimes propostes del seu partit, l’ajuda als anomenats “ni-ni” i que ella va rebatejar com “si-si”. “Si així ho demaneu, el turisme podria ser un dels sectors que se’n beneficiés d’aquesta iniciativa que facilitaria 350h de formació a joves del país que podrien incorporar-se a les vostres empreses amb uns coneixements adquirits”.

La consellera també va apostar per buscar noves idees, nous eixos d’interès per als turistes i per identificar nous especialistes en el sector: “noves professions i perfils per plantar cara als reptes de futur”. Com a exemple, va posar la professió de Gestor d’Experiències Turístiques.

Parlant de temes més genèrics, Mar Serna va explicar que Catalunya ha de ser una destinació de productes i oblidar-se de competir en preus. De nou, França va sortir com a model a seguir: “a partir de temes locals, treballar en xarxa i aconseguir un producte global”. Serna es va mostrar partidària del model de treball basat en la creació de clústers.

Dins del programa dels socialistes catalans, la consellera ha destacat la intenció de posar en marxa a Barcelona l’oficina per al desenvolupament del comerç i el turisme de la UE i la celebració del congrés euromediterrani de turisme i comerç, per tal d’aconseguir un posicionament com a capital del turisme i el comerç de la mediterrània.

Identitat, paisatge, territori i patrimoni; millorar l’eficiència dels serveis públics; i la innovació són altres ingredients que se sumen a la formació per fer de Catalunya una destinació competitiva. Aprofundir en les relacions entre els sectors públic i privat i buscar noves alternatives per desestacionalitzar la demanda van ser altres temes que es van tractar en la sessió amb Mar Serna.

0 0 0