Formació

LES COMUNICACIONS DE MARKETING TURÍSTIC A L’ERA 2.0

Post de Formació, per Montserrat Peñarroya
Especialista en Marketing Digital Turístic

Comencem a COMUNICATUR una ronda de columnes dedicades al Marketing digital per a empreses Turístiques. Iniciarem el cicle amb un breu resum sobre les eines que s’utilitzen, a nivell de marqueting, per a la comunicació empresarial turística, i veurem com han evolucionat a l’era del 2.0.

Les eines utilitzades tradicionalment per al marketing turístic en les seves comunicacions són 6. Al llarg dels pròxims 6 mesos les anirem tractat una a una en aquesta columna.

La primera de les eines és la venta directa: tradicionalment, els professionals del marketing turístic tracten de forma incorrecta les ventes com una àrea d’estudi de segon nivell… com si l’objectiu de tota empresa no fos aconseguir vendre més. Això és un error, i els processos de venta han de ser analitzats i estudiats per tot departament de marketing que s’apreciï com a tal. A Internet, la venta directa es canalitza a través de la pròpia pàgina web utilitzant per norma general un motor de reserves d’una tercera empresa. Des de fa molt poc també podem realitzar venta directa a través de xarxes socials com Facebook. Dedicarem una columna a analitzar aquesta tècnica, a conèixer quins tipus de plataformes tenim a la nostra disposició i a analitzar els factors clau de l’èxit del comerç electrònic en turisme.

La segona de les eines és la publicitat: una acció publicitària a Internet consisteix en contractar espais a llocs web (buscadors o bé portals de tercers) en els quals podem trobar el nostre públic objectiu, per a persuadir-lo perquè visiti la nostra pàgina web i així poder-lo convertir en contacte comercial o en client (depèn de si disposem o no de motor de reserves). Dedicarem una columna a analitzar el funcionament d’aquesta tècnica a Internet, tant des del punt de vista acadèmic com des del punt de vista pràctic aplicat a empreses turístiques.

Una altra de les eines del marketing tradicional són les relacions públiques: definim com a relacions públiques les accions concebudes com un esforç planificat i sostingut per a mantenir relacions de confiança i credibilitat entre la empresa i els seus diversos públics objectius. Per definició, observem que l’objectiu bàsic de les relacions públiques és aconseguir “credibilitat” i “confiança” per part dels públics d’una empresa. A Internet, les relacions públiques es poden dur a terme a través de blogs, premsa especialitzada, a través de les diferents xarxes socials i altres eines de la web 2.0, etc. Els dedicarem la tercera columna del cicle.

La següent eina que tractarem és el patrocini, l’esponsorització i el mecenatge. Dedicarem una columna a conèixer la diferència entre aquests tres tipus d’eina de marketing i en veure com es poden aplicar a Internet i concretament al sector turístic.

Les promocions de venta són la següent eina que analitzarem. Una promoció consisteix en oferir una excusa immediata a un client per a que compri el nostre producte. Les promocions més habituals solen ser 3 nits per 2, vals de descompte, cupons, allotjament superior per un mateix preu, etc. Totes aquestes promocions es poden oferir a través d’Internet, tant gràcies al nostre lloc web, com a la seva inclusió en altres llocs (intermediaris) y a les xarxes socials.

Per acabar, dedicarem la darrera columna d’aquest cicle al marketing directe. A Internet, la forma de marketing directe que més s’utilitza és l’email marketing. A l’última columna d’aquest cicle veurem les diferents formes que pren aquesta tècnica, les eines per dur-la a terme, com mesurar els resultats de les campanyes i els diferents usos i aplicacions de l’email marketing.

Espero que el contingut d’aquestes columnes sigui d’utilitat i que puguis aplicar les tècniques que anirem analitzant a la teva empresa.

Començarem el pròxim mes, amb la venta directa a través d’Internet.

Montserrat Peñarroya. Especialista en Marketing Digital Turístic i Professora de la UAB i el CETT

www.montsepenarroya.com

Articles relacionats

Back to top button