superior

abajo

Marítim

Els creuers a Barcelona i Palamós poden tornar a fer història en 2009

Les previsions dels ports de Barcelona i Palamós per aquesta temporada són excel·lents. El sector dels creuers a Catalunya sembla que no pateix i signarà un 2009 aliè a la conjuntura de crisi mundial.

Palamós preveu la millor temporada de creuers de la història amb més de 30 creuers i 35.000 passatgers. Es tracta d’una quantitat modesta si es compara amb el Port de Barcelona que en els dies de més tràfic de creuers supera els 20.000 passatgers en un sol dia.

Per la seva banda, el Port de Barcelona podria repetir en 2009 la xifra rècord de dos milions de creuerites aconseguida l’any passat. Aquest és l’objectiu de l’Autoritat Portuària malgrat el lleu descens d’escales previstes. És preveu que la disminució de vaixells es compensi amb major ocupació degut a la rebaixa de preus d’alguns operadors, d’un 25% i, l’arribada de creuers de major capacitat.

Els bons resultats d’aquest sector està portant a operadors i administració a invertir en millora de les infraestructures de creuers del Port de Barcelona. Enguany s’invertiran 7,4 milions d’euros i en la darrera dècada ja sumen més de 73 milions d’inversió, 60 milions a càrrec de les companyies que hi operen. I és que l’imapcte econòmic dels creuers sobre la ciutat de Barcelona es calcula en uns 200 milions d’euros.

Palamós segon port de creuers de Catalunya

La Generalitat vol que Palamós sigui, en un futur, origen de les rutes dels creuers i per això iniciarà els treballs conjunts amb operadors i l’aeroport de Girona perquè els creueristes s’embarquin des de la Costa Brava. L’exemple és Barcelona, on el 50% dels creuers inicien o terminen el viatge a la ciutat, l’altra meitat fan escala. Ser punt d’origen o final de trajecte aportaria grans beneficis econòmics per al turisme ja que en molts casos els passatgers avancen o allarguen uns dies extres la seva estada en la destinació d’origen o final de ruta.

Bona part dels creuers que van fer escala en aquest port empordanès repetiran enguany i s’afegiran noves embarcacions. El passat 11 de maig el port de Palamós va rebre per primera vegada el creuer Ocean Village, el més gran que ha visitat mai la Costa Brava amb 1.600 passatgers i prop de 600 tripulants. L’arribada d’aquesta embarcació de gran eslora ha coincidit amb la posada en servei de panells indicatius amb itineraris per als turistes.

El turisme alemany serà el mercat que més creixerà aquest estiu, segons preveuen els gestors de la infraestructura portuària. Des de l’Administració volen que aquest turisme esdevingui un fort impuls per al municipi i a la Costa Brava. Ara, la idea és consolidar Palamós com escala creuerista en l’arc mediterrani i aprofitar aquelles navilieres que organitzen el seu negoci de manera alternativa, entre el Carib a l’hivern i la Mediterrània a l’estiu.

Back to top button