superior

abajo

Aeri

El Prat i Barajas sortiran a licitació per 1.600 i 3.700 milions d’euros

El Govern espanyol traurà a licitació el 90,05% dels aeroports de Madrid-Barajas i Barcelona-El Prat per 3.700 i 1.600 milions d’euros, respectivament, per una concessió de 20 anys més cinc addicionals. El Consell de Ministres ha aprovat la creació de les dues societats concessionàries per iniciar la licitació d’aquests dos aeroports, procés que comença el 30 de juliol i es preveu finalitzar en la primavera de 2012. Les quantitats podran ser millorades pels licitadors.

El Govern ha aprovat també l’entrada de capital privat al 49% de la societat AENA Aeropuertos. Tant el termini d’execució d’aquestes col•locacions com els percentatges definitius dependran de les condicions del mercat.

El ministre de Foment i portaveu del Govern, José Blanco, ha declarat que aquesta licitació "assegurarà la gestió dels aeroports espanyols" i "avançarà en la competitivitat del sector aeri i impulsarà el turisme", tenint en compte que tres de cada quatre turistes arriben a Espanya en avió.

Respecte a la venda d’AENA Aeropuertos, Blanco ha afirmat que es realitza per "maximitzar els ingressos" de la societat i ha assenyalat que el procés serà controlat pel Consell Consultiu de Privatitzacions.

Les futures concessionàries dels dos principals aeroports espanyols hauran d’abonar un pagament inicial en el moment d’iniciar la gestió i un cànon anual, equivalent al 20% de la facturació, amb una quantitat mínima garantida. El 2012, es preveu que el cànon anual de Barajas sigui de 150 milions d’euros i el del Prat de 80 milions d’euros.

Per la seva banda, AENA Aeropuertos mantindrà el 9,95% de la titularitat dels aeroports. Aquesta xifra ha quedat així configurada, perquè en cas de suspensió de pagaments l’Estat sigui el primer a cobrar el seu crèdit en tenir menys del 10% de participació, límit que estableix la llei.

Control de les Comunitats Autònomes

D’altra banda, en l’últim trimestre d’aquest any es crearan sengles societats que exerciran funcions de vigilància i control de les concessions. En els consells d’aquestes societats estaran representades les comunitats autònomes, els agents econòmics (cambres de comerç) i els ajuntaments, que exerciran les labors de control.

Referent a això, Blanco va confirmar que els representants dels governs autonòmics tindran "un paper determinant" en la gestió de les concessionàries, però va explicar que, en aquests moments, la constitució d’aquestes societats i la fórmula de control està "en procés de diàleg".

Les concessionàries subrogaran la seva posició d’ocupador pel que fa als treballadors de la plantilla adscrita a cada aeroport i haurà de respectar els acords laborals adoptats per Aena Aeroports amb els sindicats.

A més, el concessionari haurà de presentar un pla d’inversions que garanteixi la gestió de les activitats de l’aeroport. Una part d’aquestes inversions tindran caràcter obligatori per continuar amb la planificació ja prevista per Aena Aeroports./Ag EP

Back to top button