superior

EmpresesServeis

El sector de la discapacitat reclama en l’Any del Turisme Sostenible més establiments accessibles

El Comitè Català de Representants de les Persones amb Discapacitat (COCARMI) demana a les administracions i al sector turístic unes infraestructures i serveis inclusius i accessibles per a persones amb discapacitat.

COCARMI, que està integrat per una desena de federacions i associacions catalanes, recorda que estem en l’Any del Turisme Sostenible i defensa el dret de totes les persones a gaudir del temps d’oci. En aquest sentit, reclamen que la taxa turística es dediqui a ampliar l’oferta d’establiments accessibles i a facilitar l’autonomia personal de les persones amb discapacitat dins els establiments.

També demana al sector turístic que incorpori a les seves plantilles persones amb discapacitat, especialment aquelles empreses que en tenen l’obligació legal (a partir de 50 treballadors, almenys el 2% han de ser persones amb discapacitat).

D’una altra banda, aquest Comitè ha criticat que el Parlament de Catalunya no hagi recollit la modificació que proposaven d’eximir a les persones amb discapacitat i els seus acompanyants del pagament de la taxa turística. Expliquen que la llei sí ho preveu per a les persones que facin estades als allotjaments turístics per motius de salut. En el seu cas, diuen, suposarà un sobrecost més que dificultarà a les persones amb discapacitat gaudir del lleure.

Els representants de les persones amb discapacitat afirmen que “aquest compromís amb l’accessibilitat universal no només beneficiarà el col•lectiu de persones amb discapacitat sinó el conjunt de la societat, ja que l’augment de l’esperança de vida fa que el percentatge de persones grans creixi cada cop més i, per tant, també les necessitats d’accessibilitat”. En aquest context COCARMI considera una inversió de futur per als empresaris perquè amb aquesta demanda creixent “és rendible invertir-hi”.

Segons dades del 2015 del departament de Benestar Social a Catalunya hi ha 514.886 persones amb alguna discapacitat legalment reconeguda. Dei anys abans el nombre de persones amb discapacitat era de 356.530, en una dècada el col•lectiu ha crescut més d’un 44%. A Espanya són 3,8 milions de persones les que tenen algun tipus de discapacitat física, intel•lectual, sensorial o de trastorn mental.

Articles relacionats

Back to top button