superior

EstudisDestinacions

Sense turisme 1.200 comerços de Barcelona haurien de tancar

Una cinquena part de les vendes dels comerços de la ciutat de Barcelona la realitzen els turistes. L’impacte de l’activitat turística sobre el sector comercial és vital.

La capital catalana basa el 18% del seu comerç en els turistes, segons les conclusions de l’estudi “Impacte socioeconòmic de les compres turístiques a la ciutat de Barcelona”, un informe elaborat per Barcelona Oberta, amb la col·laboració del Gremi d’Hotels de Barcelona. Una afirmació destacada de l’estudi: ”almenys 1.200 comerços del centre de Barcelona haurien de tancar segur si no hi hagués vendes turístiques”. I és que un 37% dels comerços facturen més d’un 30% als clients turistes.

Però és que els comerços que tenen entre el seus clients als turistes generen més llocs de treball. La comparativa entre establiments mostra com a les zones de gran intensitat turística donen feina a 4’8 persones per cada 100m2 mentre que els comerços que no atenen aquest client el rati és molt inferior, 3’7 persones per cada 100m2. Els mateixos càlculs indiquen que ocupa a 26.200 llocs de treball, el 29% del total de treballadors del comerç de Barcelona.

Les compres turístiques tenen un efecte directe sobre l’economia de la ciutat superiors als 2.000 milions d’euros que representen el 18% de la facturació del comerç de la capital catalana. A més gasten 4.600 milions d’euros en compres, restauració i menjar per cuinar a l’allotjament. És per això que val la pena protegir una activitat que a la ciutat s’associa a aspectes negatius, com la saturació, l’incivisme o les molèsties veïnals…

El turisme de compres a Espanya creix un 2% l’any, front a la caiguda del 8% que registra Europa. Però una dada significativa és que mentre un turista a França gasta 1.200 euros, a Espanya no passa dels 500 euros.

Articles relacionats

Back to top button