superior

abajo

Destinacions

Principi d’acord entre el comerç i el turisme sobre horaris

El debat dels horaris comercials a les zones turístiques sembla que està arribant a punts de consens. S’albira un final en la lluita entre administracions i sectors per determinar quan i quant poden obrir els comerços per atendre als turistes.

L’Estat és partidari de determinar zones de lliure horari comercial per a les zones amb afluència turística, mentre l’administració autonòmica, com en el cas de Catalunya i País Basc, adverteix que aquest model posa en perill el model de comerç urbà, destruiria llocs de treball i provocaria la desertització de les ciutats.

A Barcelona, per exemple, els caps de setmana i dies festius els establiments romanen tancats al públic. El sector turístic s’ha queixat de la normativa comercial perquè deixa desatès als seus clients que troben una ciutat desangelada i sense possibilitat de shopping.

Per contra, bona part del comerç barceloní considera que donant llibertat horària només es beneficiaria als establiments de les grans marques comercials perjudicant a les botigues de proximitat de petit format. Obrint els festius consideren que es canviaria l’hàbit de compra dels residents i els comerços d’estil familiar podrien arribar a desaparèixer. Per això no volen modificar el model comercial actual. Aquesta situació és extensible a altres localitats.

La capital catalana va encarregar un informe extern a la Universitat de Barcelona sobre aquesta qüestió. Els resultats fets públics sembla que acontenten al sector turístic i als comerciants de la ciutat. L’estudi descarta la llibertat total d’horaris però sí proposa que els comerços puguin obrir uns festius concrets -entre 16 i 18 a l’any- coincidint amb dates estratègiques d’arribades de visitants.

D’aquesta manera Barcelona no perd el seu atractiu com a ciutat de compres enfront del que tenen París, Londres o Nova York. Segons l’informe creixerien les vendes en gairebé 100 milions d’euros i no es perjudicaria al petit comerç.

El cas de La Roca Village
Recentment el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va sentenciar que la localitat barcelonina de La Roca del Vallès podia obtenir la condició de municipi turístic en contra de la decisió presa per la Generalitat de Catalunya, malgrat no comptar amb establiments d’allotjament ni d’oferta turística concreta. L’Ajuntament perseguia aquesta declaració perquè el centre comercial La Roca Village, situat en el seu terme municipal, pogués obrir en dia festiu i allargar els horaris. Per ell passen 3 milions de visitants anuals.

Per a la Confederació de Comerç de Catalunya aquesta declaració de municipi turístic és un “frau i una burla” per a tot el comerç català ja que La Roca del Vallés no reuneix les condicions objectives per al turisme, diuen.

[HOME]

Back to top button