DestinacionsEstudis

El 86% de la població de la Regió de Barcelona considera beneficiós el turisme per a la seva comarca

Les bondats del turisme són cada cop més evidents per a la ciutadania, que considera  el benefici econòmic que aporta el sector com l’aspecte més ben valorat.

Ho confirma el darrer informe que ha presentat la Diputació de Barcelona a través del seu Laboratori de Turisme. Es tracta de l’enquesta “L’opinió ciutadana sobre el turisme a la Regió de Barcelona. Tardor 2020”.

Potser la pandèmia amb l’absència de turistes ha portat a una reflexió general sobre la importància del turisme a la Regió de Barcelona, però el cert és que el 70% dels residents a la província de Barcelona (menys la ciutat de Barcelona) creu que l’aportació econòmica és l’aspecte més positiu del turisme. La xifra és la més alta dels últims quatre anys.

En el mateix sentit trobem que un 85,7% considera que el turisme és beneficiós per a la seva comarca; un 80% creu que s’ha de seguir fomentant el turisme i dos terços pensa que a la seva comarca s’hauria d’atreure més visitants.
Però la sensació és desigual des del punt de vista geogràfic. Els habitants de les comarques de l’àrea metropolitana són els que més creuen que s’està arribant al límit d’absorció de turisme a la seva comarca.

Altres conclusions de l’enquesta:

 • El sector que aporta més riquesa a la seva comarca segueix sent la indústria (22,9 mencions) seguit pel turisme (19,3). Però en el conjunt històric dels quatre anys en que es fa aquest tipus d’enquesta, el valor de la indústria va a la baixa i, per contra, pugen l’oci, l’hostaleria i la restauració, que doblen els resultats de la darrera onada (estiu 2020) i arriben a un 7,4. El turisme es manté bastant estable.
 • A la pregunta sobre el més positiu del turisme destaca l’aportació econòmica (69,8 mencions). El segueixen crear llocs de treball (9,0) i l’intercanvi cultural (8,7).
 • A l’altre banda, trobem que el més negatiu del turisme és l’aglomeració /superpoblació (22,3), turisme de borratxera /festa (16,8) i l’incivisme /mala educació (12,6).
  Però també destaca que una de cada deu persones considera que el turisme no té cap aspecte negatiu (10,4).
 • Més del 80% creu que s’ha de continuar fomentant el turisme, però la xifra va a la baixa comparant-la amb la sèrie històrica.
  Els que pensen que el turisme limita les activitats i l’espai públic de la població local i que s’està arribant al límit de la capacitat d’absorbir el turisme se situen entre el 30 i el 40%.
 • Els llocs turístics més assenyalats de la província de Barcelona són Montserrat (15,3%), Sitges amb el Garraf (14,2%), Montseny (5,8%), Maresme (4,8%) i Baix Llobregat (3,5%).
  Les mencions del Montseny són les més altes de la sèrie i baixen les cites a Montserrat i al Baix Llobregat.

Vull veure l’informe de resultats de l’enquesta

Articles relacionats

Back to top button