superior

Destinacions

El Garraf aposta per una estratègia de turisme gurmet

El Garraf és una de les comarques més afectades per la dècada recessiva i pateix com poques altres els efectes de la pandèmia. Les dades així ho demostren, tant pel que fa al nombre d’expedients de regulació com als registres de persones que s’han quedat sense feina i les empreses que han abaixat persianes.

Isidre Also Torrents, Director Agència de Desenvolupament NODE Garraf

La nostra és una geografia que depèn sobre manera del pentàmer de serveis al consumidor final: turisme, comerç, cultura, sanitat i lleure. Per contra, les activitats industrials i de suport a l’empresa han minvat de manera accentuada i avui tenen escassa incidència en l’econosistema comarcal. Aquesta característica fa que el Garraf es mostri excessivament vulnerable davant qualsevol alteració de l’economia.

A la part positiva, hi trobem una oferta turística ben dotada. L’hostaleria de la comarca presenta un bon nivell de professionalització i una diversitat d’establiments amb un bagatge remarcable. A tot això hi contribueix una trajectòria i una vocació d’acolliment molt empeltades en els valors del territori.

La tàctica més encertada és reforçar allò en què un pot excel·lir; és a dir, fer millor allò que ja és bo amb la intenció de guanyar competitivitat i atractivitat. I això és el que estem fent quan parlem de l’estratègia de turisme gurmet.

De la mà dels gremis i l’escola d’hostaleria es treballa per promoure el Garraf com un districte enogastronòmic de referència. S’estan orquestrant tots els intèrprets que trobem en el mateix escenari: els cuiners, els elaboradors i els productors. S’està actuant amb els restaurants i els cellers. S’està conjugant la cultura gastronòmica, la tradició de la cuina marinera -amb el relat dels ranxos a bord- i s’està redactant un corpus culinari del Garraf.

La iniciativa promoguda per l’Agència NODE Garraf prové de les recents edicions anuals de La Llotja, un certamen en què es fa divulgació i promoció del producte de proximitat per posar-lo a les taules dels restaurants i dels particulars. La Llotja va atiar la ideació d’una denominació d’origen hipotètica, la DO Terra i Mar, a partir de la qual es podria projectar l’atractiu d’una destinació enogastronòmica.

De resultes d’aquests embats van néixer els col·lectius Garraf Gastronòmic, que aplega els restaurants insígnia de la comarca, i Vins dels Massís del Garraf, que reuneix la quinzena de cellers que es troben en aquesta subzona de la DO Penedès. Encara més, s’ha creat el Senat Gastronòmic, un col·lectiu format per professionals sèniors que assessoren la realització de campanyes.

La primera campanya promocional ja està programada. Serà la 1a Novena de Cuina Marinera del Garraf, durant tres caps de setmana, de divendres a diumenge, entre els dies 5 i 21 de març de 2021. En aquesta iniciativa pilot entraran en joc tots els actors i factors que componen l’estratègia de turisme gurmet. La campanya de comunicació és força ambiciosa, amb la pretensió que el missatge “cuina marinera al Garraf” arribi arreu del país.

Isidre Also Torrents
Director Agència de Desenvolupament NODE Garraf

Articles relacionats

Back to top button