Organismes / Política turística

Catalunya tindrà taxa turística

El Govern de la Generalitat està treballant en la implantació d’una taxa turística per recaptar fons que repercuteixin en la promoció del sector. Aquest impost està en l’agenda del president Mas que dimarts 22 de novembre va anunciar una bateria de mesures recaptatòries que han de permetre equilibrar els pressupostos públics catalans.

Segons el conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, els recursos públics per al sector turístic són “insuficients” i aquesta mesura podria ajudar a injectar diners en la millora i la promoció de l’oferta turística. Amb tot, Mena no ho ha donat per fet i ha volgut deixar el debat obert afirmant que és una qüestió que està sobre la taula i que no hi ha res en ferm.

Però tot apunta a que finalment Catalunya tindrà una taxa turística. El sector bull aquests dies amb el tema. Alguns empresaris turístics podrien estar participant juntament amb el Govern català en la concreció de la mesura. El president Artur Mas ja va dir que algun sector productiu hauria d’aplicar una taxa que reinverteix sobre la indústria en particular. Ara queda més clar que es referia al sector turístic.

La possibilitat de gravar les pernoctacions dels turistes ha estat qüestionada per una part del sector. Les principals veus crítiques creuen que pot fer minvar la competitivitat turística enfront d’altres destinacions competidores encarint el preu de les estades. A més, aquesta mesura xocaria frontalment amb al reclamació d’un IVA reduït per al sector. Els partits polítics com CiU i PP, responsables dels governs de Catalunya i Espanya, respectivament, en els seus programes electorals no han parlat de cap taxa sobre el turisme, ans al contrari.

L’altra element en discòrdia sobre aquesta taxa és el paper dels ajuntaments. El finançament dels municipis turístics sempre ha estat un problema a resoldre. La taxa turística, en cas de destinar-se a promoció, com apunta el Conseller Mena, no solucionaria la problemàtica. L’equip de Govern municipal de Barcelona, liderat per l’alcalde, Xavier Trias, acceptaria ara instaurar una taxa turística sempre que s’apliqués a tot Catalunya i no només a la capital.

Back to top button