superior

TT.OO. AA.VV.

Thomas Cook, en estat crític

El grup turístic britànic Thomas Cook s’ha desplomat en Borsa després de conèixer-se els mals resultats en diverses àrees de negoci i la seva delicada situació de liquiditat. Alguns analistes creuen que la companyia pot entrar en suspensió de pagaments. Mentre, els títols de la companyia han arribat a perdre en el que va d’any el 80% del seu valor en borsa. El grup ha anunciat que ha aconseguit un préstec de 232 milions d’euros.

La companyia està en negociacions amb els seus principals bancs creditors per a flexibilitzar les condicions de pagament. No obstant això, Thomas Cook assegura que segueix complint amb els seus compromisos financers.

La crisi de l’empresa podria tenir impacte en el sector turístic espanyol, donat que porta cada any uns tres milions de viatgers a Espanya. Si suspengués pagaments, els hotelers i proveïdors amb factures pendents passarien a la llista de creditors. A més, la mal imatge que la companyia està tenint podria afectar als clients que poden arribar a renunciar a viatjar amb Thomas Cook per la por a quedar-se sense vacances en 2012.

La crisi econòmica i les revoltes en el nord d’Àfrica han agreujat la seva situació i tenen dificultats per a pagar el deute als bancs. El passat mes d’agost, el grup va anunciar el cessament immediat del seu conseller delegat, Manny Fontenla-Novoa, després de publicar pèrdues en els nou primers mesos del seu exercici fiscal. Thomas Cook va registrar unes pèrdues operatives de 220,8 milions de lliures esterlines (253 milions d’euros) en els nou primers mesos del seu exercici fiscal, com a conseqüència de la debilitat del mercat domèstic (Regne Unit) i de l’impacte derivat dels conflictes geopolítics a Nord d’Àfrica i Pròxim Orient.

El primer ministre britànic, David Cameron, ha demanat un informe sobre Thomas Cook per assegurar-se de la seva situació. Cameron ha hagut d’intervenir en el Parlament per a afirmar que és necessari assegurar-se que Thomas Cook, un dels grups turístics més antics d’Europa, es troba "bé i en estat saludable".

Un préstec de 200 milions de lliures

Thomas Cook ha anunciat en un comunicat que disposa d’un préstec de 200 milions de lliures (232 milions d’euros), diners en efectiu que li donarà un marge de maniobra fins al 30 d’abril de 2013. A més, diu haver acordat amb els bancs una major relaxació de les obligacions financeres.

S’ha compromès a revisar la seva estratègica per a reduir el deute de l’empresa i arribar a una "estructura de capital adequada" més d’acord amb la situació actual. "Estic absolutament encantat que hàgim arribat a un acord i m’agradaria donar les gràcies als bancs per actuar amb tanta rapidesa", ha declarat el director executiu del grup Sam Weihagen.

El majorista ha agraït als bancs els seus socis, proveïdors i clients, el suport rebut durant els últims dies. Durant el mes de desembre anunciarà els seus resultats preliminars del tancament de l’any (finalitzat el 30 de setembre 2011).

Thomas Cook Treballa, sobretot, amb turistes de Regne Unit, França, Alemanya i els països nòrdics.

Back to top button