superior

DestinacionsEmpresesReportatges

Catalunya i Barcelona, una destinació perillosa pels celíacs

Especialitzar-se en aquest públic i amb segell de certificació suposa una oportunitat de negoci molt important que ara està desaprofitada

La gastronomia catalana vol ser referent a nivell mundial en els propers anys i invertirà fins a 12 milions d’euros en una estratègia per consolidar el turisme enogastronòmic. Però la veritat és que la restauració de Catalunya està a la cua en responsabilitat per a les persones celíaques, un 2% de la població.

Posar en risc la salut de les persones en un restaurant és greu, però el perill es multiplica quan es tracta d’una destinació turística com és Catalunya. L’Associació Celíacs de Catalunya denuncia que més del 80% dels establiments catalans que ofereixen menjar sense gluten no compleixen el Reglament Europeu sobre la informació alimentaria i sobre l’etiquetatge dels productes sense gluten. Només 323 establiments del sector de la restauració a Catalunya dels 37.000 que hi ha estan acreditats per l’Associació (una acreditació que és gratuïta).

Només 79 dels 1.270 restaurants de Barcelona són segurs per al client celíac

La ciutat de Barcelona, visitada per milions de persones cada any, compta amb més de 1.270 restaurants que indiquen que tenen opcions sense gluten, però d’aquests només 79 són segurs per a persones celíaques, assenyalen des de l’Associació.

Celíacs de Catalunya ha creat un projecte per a formar gratuïtament als restauradors interessats a cuinar per a persones celíaques i els acredita si segueixen els protocols. L’associació adverteix sobre el risc que suposa menjar als restaurants no acreditats. En aquest sentit, des del 2014 han augmentat en més d’un 600% les reclamacions que rep l’Associació per intoxicacions en establiments no acreditats que ofereixen productes sense gluten.

El president de l’Associació Celíacs de Catalunya explica: “Cuinar per a una persona celíaca suposa seguir uns protocols específics per evitar la contaminació creuada i així assegurar que el menjar no conté traces de gluten (menys de 20ppm). Les persones celíaques només ingerint 50 mg de gluten al dia, l’equivalent a la mesura d’un gra d’arròs, ja pateixen danys severs a les vellositats de l’intestí prim”.

Entitats del sector com la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT) són conscients d’aquesta realitat i són un exemple de bones praxis al treballar per incrementar el nombre d’establiments acreditats.

Articles relacionats

Back to top button