Estudis

Proposta per replantejar el model turístic perquè aporti valor a l’economia

Un grup d’experts de l’àmbit econòmic proposen un nou model turístic català que entengui aquest sector com un motor econòmic que aporti realment valor afegit. Encoratgen al sector a col·laborar i ser ambiciós.

El Grup d’Experts per a la Reactivació de l’Economia Catalana (GEREC) han elaborat un informe a instàncies de PIMEC i el Col·legi d’Economistes que s’ha centrat en l’impacte de la crisi en el turisme. En la seva proposta enumeren les actuacions que poden reforçar la competitivitat de les empreses turístiques. Consideren que ara és el moment de fer-ho ja que es compta amb el finançament europeu i s’ha d’aprofitar aquesta oportunitat.

Un primer pas que defensen GEREC és canviar la denominació diferenciada de ‘turisme vacacional’ i ‘turisme de negocis’ per passar a identificar-ho com “l’economia del visitant”. Lligat a aquesta elevació de reconeixement que hauria de tenir el sector, els experts també creuen que es necessiten noves dades i que siguin concretes sobre l’impacte del turisme més enllà de les tradicionals d’arribades de visitants, estades mitjanes o despesa. Per entendre la seva repercussió consideren important tenir indicadors turístics relacionats amb la fiscalitat, la millora de la qualitat de vida, les infraestructures o la creació d’ocupació entre els joves.

Per altra banda, posen l’accent en aspectes com decidir quin tipus de turista és vol atreure i quina ha de ser la relació entre visitants i residents. Per això és clau redefinir l’oferta que comercialitzen les destinacions catalanes en el mercat.

Articles relacionats

Back to top button