superior

Empreses

Uber munta una enginyeria fiscal a Europa per pagar només el 0,25% dels seus beneficis

El gegant de l’economia col·laborativa, Uber, ha organitzat el seu sistema fiscal internacional per a no tributar pràcticament res dels seus beneficis en la Unió Europea. Una filial s’encarrega de rebre els pagaments de clients i paga el 99% dels seus ingressos a una altra filial en concepte de propietat intel·lectual.

Uber s’ha acollit a la legislació fiscal neerlandesa on el pagament de regalies (cànon per utilització de propietat intel·lectual) no està subjecte a tributació. Les autoritats fiscals holandeses graven només el 25% -Impost de Societats- sobre aquest 1% de benefici que li queda, és a dir, un 0,25%. Aquest sistema desvetllat per Bez.es permetria l’elusió fiscal. Les grans empreses com els gegants tecnològics Google, Amazon, Apple i Facebook tenen models semblants.

Sota l’economia col·laborativa i el P2P s’amaga un gran engany en la tributació de beneficis en impostos. En el cas d’Uber, la seva matriu, Uber Technologies Inc., té seu a Delaware (un paradís fiscal dins d’Estats Units) i a l’estranger opera amb més de mig centenar de subsidiàries a tot el món. La principal companyia per a la seva estratègia fiscal internacional és Uber C.V. International amb matriu a Bermudes i amb seu europea a Holanda a la qual paga uns drets de propietat intel·lectual buidant els beneficis a tributar.

Com funciona?

Tots els pagaments efectuats per un passatger d’Uber en qualsevol part del món s’envien a Uber Holanda. Segons descriuen els investigadors d’aquesta enginyeria, en el cas d’Espanya, l’empresa envia el 75% d’aquest pagament al conductor a través de la filial neerlandesa i manté el 25% restant (la comissió cobrada al conductor) com a ingressos. Amb aquests ingressos en virtut de “l’acord de llicència” perquè el conductor utilitzi l’aplicació amb la qual es presta el servei, traspassa també els diners per pagar drets de llicència. Uber té societats independents a cada país on opera. Aquestes filials no obtenen ingressos directes dels conductors i funcionen com a empreses de suport.

Articles relacionats

Back to top button