superior

Transport

Prohibir vols interns amb alternativa ferroviària

França marca el camí que previsiblement seguiran altres països europeus més aviat que tard

El govern gal ha pres una decisió sense precedents prohibint aquells vols dins del país que tinguin una connexió amb tren de menys de dues hores i mitja. La mesura, que busca lluitar contra el canvi climàtic, podrien emular-la altres a la Unió Europea.

Fent càlculs, la mesura té un impacte limitat. Afecta únicament tres connexions, les de París amb Bordeus, Lió i Nantes. Inicialment la proposta que van realitzar a la comissió assessora parlava de suprimir aquells que estiguessin fins a 4 hores amb tren.

A Espanya afectaria a 550 vols

Amb la regulació actual de França, si s’aplica per exemple a Espanya, que compta amb una xarxa d’alta velocitat ferroviària àmplia, limitaria trajectes aeris entre capitals de província. Segons càlculs del diari El País, serien més de 550 vols setmanals els afectats a Espanya per rutes alternatives amb tren a menys de dues hores i mitja. Els vols entre Madrid i Barcelona, i a Sevilla i València, podrien ser història.

La inversió pública espanyola en quilòmetres d’AVE és tan potent que una mesura que transfereixi tots els passatgers aeris d’aquest mig miler de vols setmanals cap al tren justificaria en part l’estratègia de l’Estat.

Les aerolínies s’han salvat momentàniament a França, però el camí ja és obert. A partir d’ara, cal estar atents per si Espanya es planteja una prohibició similar.

Articles relacionats

Back to top button