superior

Transport

Minut i resultat de la batalla Tren – Pont aeri

L'alta velocitat ferroviària guanya la partida a l'avió en la connexió entre Madrid i Barcelona

Els operadors de baix cost als trens d’alta velocitat han aconseguit superar clarament al pont aeri entre les dues capitals espanyoles. Aquesta situació es traslladarà a les futures rutes entre ciutats a mesura que el tren de baix cost es vagi introduint en aquestes connexions com ara València, Sevilla o Màlaga.

El tren low cost, a més d’oferir preus competitius, té una percepció de mitjà de transport més sostenible que l’avió. I en el cas del pont aeri, se suma l’impacte de la pandèmia i la reducció dels viatges de negoci.

El Pont aeri entre Madrid i Barcelona inaugurat el 1974, va ser considerada la ruta aèria més concorreguda i rendible d’Europa, però ara ja és història. Ha perdut la batalla davant del tren. L’avió només suposa el 35% de la quota de mercat. La liberalització del servei ferroviari a l’alta velocitat ha permès una competència positiva quant a preus i ha donat la victòria definitiva al tren davant de l’avió.

Els propers mesos acabaran de marcar la tendència, però el partit que estan jugant ja té guanyador. L’alta velocitat està recuperant exponencialment els viatgers mentre l’avió ho fa de forma molt més lenta. Un cop recuperada la situació prepandèmica sembla que l’avió no sortirà ben parat en el seu pols particular amb el tren a les connexions domèstiques.

Així, el curt radi aeri a Espanya ho té difícil. A més, els objectius de desenvolupament sostenible lligats a l’emergència climàtica estan imposant, cada cop més, la posició d’alguns països europeus de limitar o fins i tot prohibir els vols en aquells trajectes en els què hi hagi una alternativa de tren.

Articles relacionats

Back to top button