Aeri

La Comissió Europea autoritza Iberia a controlar la Nova Vueling

La Comissió Europea (CE) ha aprovat amb algunes condicions l’adquisició de Vueling i Clickair per part d’Iberia, que controlarà el 45% de la nova companyia resultant. Per a accedir a l’operació Brussel•les obliga a cedir slots en 19 rutes i diferents aeroports europeus, quelcom poc rellevant i assumit per Iberia que podrà prendre el control de la companyia aèria amb seu a Barcelona-El Prat.

Iberia té actualment una participació del 20% en Clickair, però no la controla. En la “Nova Vueling” serà accionista majoritari i tornarà a escena amb una segona marca i gran pes en l’aeroport de Barcelona. L’objectiu de la companyia és accelerar la integració de les dues empreses i oferir una programació de vols conjunta la pròxima temporada d’estiu.

Per la seva banda, la Comissària de Competència, Neelie Kroes, va declarar: “els compromisos assumits per Iberia permetran a altres companyies aèries iniciar noves rutes o ampliar els seus serveis en competència amb l’entitat resultant de la concentració. La meva prioritat és garantir que la consolidació de línies aèries no es tradueixi en preus més elevats i en serveis reduïts, de manera que els consumidors puguin seguir gaudint dels beneficis de la liberalització del transport aeri a la UE”.

Els compromisos assumits per Iberia als quals es refereix Neelie Kroes són la transferència gratuïta de franges horàries de drets d’aterratge i enlairament en diversos aeroports, especialment a Barcelona i Madrid. Segons l’estudi de la Comissió l’adquisició amenaçava amb restringir la competència o fins i tot afavorir la creació d’un monopoli en 19 rutes internes espanyoles o amb destinació a països com Itàlia, França i Grècia.

La Comissió conclou que al cedir les rutes en les quals es va identificar una amenaça per a la competència es facilita l’entrada d’un o més competidors en aquestes rutes i garantiran que segueixin sent competitives.

Rutes en les quals es van identificar problemes de competència i franges horàries que seran alliberades

Rutes europees
 
Aeroports on s’alliberen franges horàries
Barcelona- Venècia
Barcelona-Roma
Barcelona- Niça
Barcelona- Atenes
Madrid- Venècia
Madrid- Nàpols
Eivissa -París
Barcelona
Venècia
Roma
Niça
Atenes
Madrid
Nàpols
Eivissa
París
Rutes nacionals
Aeroports on s’alliberen franges horàries
Barcelona- Màlaga
Barcelona- Santiago de Compostel·la
Barcelona-Sevilla
Barcelona-Granada
Barcelona-Oviedo
Bilbao- Màlaga
Bilbao-Eivissa
Bilbao-Sevilla
Eivissa-Sevilla
Eivissa-València
Alacant-Eivissa
Sevilla-València
Barcelona
Màlaga
Santiago de Compostel·la
Sevilla
Granada
Oviedo
Bilbao
Eivissa
València
Alicante
Back to top button