superior

Transport

Els dubtes sobre l’eliminació de vols de curta distància

Reducció mínima, del 0,1% sobre el total de les emissions de CO2

La substitució de les connexions aèries de menys de dues hores i mitja per trajectes en tren genera dubtes sobre la seva aplicació. És una de les mesures que conformen l’acord de govern a Espanya de les formacions PSOE i Sumar.

Els líders de les dues formacions polítiques han explicat que aquesta legislatura es proposen eliminar els vols curts, encara que poc han avançat sobre com es durà a terme. El document signat per Pedro Sánchez i Yolanda Díaz diu: “Tal com han fet en altres països del nostre entorn, impulsarem la reducció dels vols domèstics en aquelles rutes en què hi hagi una alternativa ferroviària amb una durada menor a dues hores i mitja , excepte en casos de connexió amb aeroports-hub que enllacin amb rutes internacionals”.

Per la seva banda, la ministra de Transports en funcions, Raquel Sánchez, declara que “es tracta d’una mesura d’implantació progressiva” i que “el que es farà és analitzar-ho”.

Mesura d’impacte escàs

Algunes veus creuen que no arribarà a materialitzar-se. D’entrada, l’anunci va suposar a AENA una pèrdua en borsa de 600 milions d’euros –després n’ha anat recuperant el valor–. No queda clar quins vols quedarien afectats. Madrid i Barcelona són aeroports hub i algunes comunitats no tenen entre elles una connexió alternativa ferroviària com és el cas d’Andalusia amb el País Valencià, o Galícia que no compta amb AVE.

Els experts avancen que només hi ha tres línies que complirien el requisit de l’acord.  I des del punt de vista mediambientalment el Col·legi d’Enginyers Aeronàutics estima una reducció mínima del 0,1% sobre el total de les emissions.

Tant el Ministeri de Transports com els experts estimen que, en qualsevol cas, abans caldrà auditar la xarxa ferroviària i la seva capacitat per assumir el nou paper que li tocaria jugar, assumint més volum de passatgers i més freqüències de combois.

La percepció és que el sistema ferroviari actual no tindria capacitat per absorbir aquesta nova situació. Els problemes a la xarxa són habituals donant un servei que es va deteriorant. Fins i tot la Ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha demanat fer millores a la xarxa de ferrocarril davant les innombrables incidències que es produeixen.

Articles relacionats

Back to top button