superior

abajo

Destinacions

Any de celebracions a les comarques de Lleida

A més de les recents inauguracions de l’aeroport Lleida-Alguaire i del centre de convencions La Llotja, entre d’altres iniciatives, el sector de les comarques de Lleida busca noves propostes per dinamitzar el turisme de la zona. La Vall de Boí commemora aquest any els 10 anys de la proclamació del seu conjunt romànic com a Patrimoni Mundial de la Humanitat i Lleida celebra el centenari del naixement del poeta Màrius Torres.

La UNESCO va declarar el 30 de novembre de 2000 el conjunt romànic de la Vall de Boí Patrimoni Mundial de la Humanitat. Deu anys més tard, els responsables turístics de Lleida volen destacar la conservació del conjunt monumental en un entorn rural privilegiat i han organitzat diversos actes culturals i lúdics, entre ells una exposició itinerant per diferents ciutats espanyoles sobre la Vall de Boí.

A més de les esglésies romàniques, es vol aprofitar aquesta celebració per donar a conèixer a nivell internacional la riquesa de la vall, que inclou atractius turístics com ara el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, les pistes d’esquí de Boí Taüll Resort o el Balneari de Caldes de Boí.

El conjunt romànic de la Vall de Boí és format per les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill-la-Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro.Durant el 2009, aquestes esglésies van registrar 133.837 visites i el Centre del Romànic, 15.347 (un 20% més que l’any anterior).

Internacionalització del poeta de referència de Lleida

Els actes de l’Any Màrius Torres inclouen l’edició de l’obra del poeta lleidatà en llengües estrangeres (letó, eslovac, anglès, italià i alemany), una antologia de poemes traduïts en llengua castellana per escriptors reconeguts, conferències, exposicions i viatges als llocs de referència vital del poeta, entre d’altres propostes.

Els actes del centenari tenen la col•laboració prevista d’institucions com ara l’Institut Ramon Llull, la Institució de les Lletres Catalanes o el Centre Cultural Blanquerna a Madrid.

Back to top button