Organismes / Política turística

Ofensiva contra la pujada de l’IVA en el turisme

El conjunt del sector turístic i alguns partits polítics estan pressionant el Govern perquè no apliqui la pujada prevista de l’IVA en el sector del turisme. Associacions d’agències de viatge, l’hoteleria, els lobbys turístics… han aixecat la veu contra l’increment de l’impost i demanen, des d’una congelació temporal de la mesura fins a una reducció al 4% per a l’hostaleria, el transport i la restauració.

Una de les principals queixes del sector arriba pel fet que una part important de les contractacions amb els operadors internacionals s’ha realitzat amb antelació i el cost de la pujada de l’IVA, el segon semestre de l’any, afectaria directament sobre els resultats de les empreses estatals que l’hauran de repercutir sobre el marge de benefici. Un altre factor esgrimit pel sector és la debilitat de la demanda enfront d’una pujada de preus. Altres economies com l’alemanya, la francesa o la grega estan aplicant reduccions sobre l’IVA per enfortir el seu sector mentre que un increment faria perdre competitivitat a l’oferta turística espanyola.

El debat ha arribat al camp polític. PP i CiU defensen la reducció i han fet diferents intents en el Senat i el Congrés per impedir la pujada d’un punt percentual de l’IVA turístic a partir de l’1 de juliol. El Govern, amb suport d’altres partits (PNB i Coalició Canària), han rebutjat les propostes en totes dues cambres perquè la mesura forma part dels Pressupostos Generals de l’Estat que ja van ser aprovats. A més, el Ministre d’Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, defensa que Espanya és un dels països europeus que compta amb un IVA més baix en turisme. El marge de maniobra per fer canviar de posició el Govern sembla esgotat.

Back to top button