superior

Mercats

Trump posa traves al turisme nord-americà a Cuba

L’administració Trump ha presentat una bateria de restriccions als seus ciutadans quan viatgin a Cuba. Els nord-americans tindran prohibit realitzar cap activitat amb una extensa llista d’hotels, companyies de turisme i altres negocis que el govern nord-americà acaba de vetar.

Les noves mesures que ja entren en vigor suposen un retrocés a l’estatus anterior a l’obertura diplomàtica iniciada per Barack Obama en 2015. Ara els viatges a Cuba els hauran de realitzar empreses nord-americanes i acompanyats per un representant de l’entitat que proposi el viatge. Els vols i creuers nord-americans estan exempts de la prohibició.

La llista d’hotels vetats inclou a cadenes espanyoles que comparteixen copropietat amb les autoritats militars cubanes. Justament Trump vol penalitzar al conglomerat empresarial que depèn de l’exèrcit que controla el 60% de l’economia cubana. Entre les empreses espanyoles es troben Meliá i Iberostar, que treballen amb la cobertura de l’empresa militar cubana Gabiota que gestiona el sector turístic. Habaguanex és un altre dels grups cubans vinculats a militars i forces de seguretat amb gestió en el sector turístic.

A partir d’aquest mes els nord-americans no estan autoritzats a reservar directament una habitació d’hotel d’algun dels establiments vetats. L’impacte real sobre els negocis està per veure, la majoria dels nord-americans s’allotgen en hotels que no estan a la llista.

Amb aquestes noves restriccions de viatge Washington bloqueja el creixent turisme nord-americà a l’illa caribenya que només el 2016 va augmentar un 34%. Obama va flexibilitzar els requisits i motius per visitar Cuba i va restablir els vols directes entre tots dos països.

Les prohibicions suposen un cop al desenvolupament turístic i a les empreses del sector, incloses les aerolínies nord-americanes amb presència a Cuba que amb tota probabilitat veuran caure el nombre dels seus clients.

Articles relacionats

Back to top button