superior

DestinacionsMercatsTransport

EUA preparada per obrir els vols regulars amb Cuba

Com a mínim mitja dotzena de companyies ja han demanat formalment al Departament de Transport nord-americà operar les connexions aèries directes entre Cuba i Estats Units. Després de cinquanta anys de bloqueig els ciutadans nord-americans i cubans comptaran amb prop d’un centenar de vols diaris entre els dos països.

Encara que la turística no està encara entre les motivacions autoritzades per EUA per a viatjar a l’illa, les aerolínies busquen posicionar-se en les rutes d’alt potencial turístic per després, juntament amb els grans turoperadors, pressionar al Congrés perquè alliberi la prohibició sobre els viatges turístics.

El memoràndum signat pels dos governs apunta a la tardor per a l’inici dels vols comercials directes. L’acord permet que fins a 20 vols diaris directes arribin a l’Havana i 10 més a altres nou aeroports cubans. Això significa multiplicar per 5 el tràfic actual. En els últims 12 mesos de procés de normalització de relacions Cuba-Estats Units, i sense que l’acord aeronàutic s’hagi engegat, el nombre de viatges autoritzats de nord-americans a Cuba ha augmentat més d’un 50%.

Actualment els vols d’EUA a Cuba no compten amb ‘slots’,  són tipus xarter, sense permisos permanents ni horaris estables. Un dels efectes immediats a partir de la tardor serà una reducció del preu dels bitllets d’avió i per al futur, un tràfic aeri massiu entre els dos països. Els ciutadans d’Estats Units i Cuba podran tornar a viatjar amb normalitat d’un país a un altre. La nova situació permetrà a l’illa donar un salt exponencial com a destinació turística en el Carib.

Entre les companyies interessades a operar: American Airlines, Delta Airlines, United Airlines i Southwest Airlines, a més d’algunes aerolínies independents i de low cost com JetBlue, capdavantera en vols al Carib. Les aerolínies ja han presentat el seu interès per les rutes que els agradaria operar. En el llistat de ciutats i aeroports nord-americans apareixen Miami, New York, Atlanta, Dallas Los Angeles, Orlando, Chicago, Houston, Charlotte o Tampa que connectarien amb les destinacions de l’illa del Carib més importants com són l’Havana, Santiago, Santa Clara, Holguín, Varadero, Camagüey i Cienfuegos.

Perquè el restabliment de la normalitat sigui complet faltarà l’últim pas, que el Congrés doni llibertat de moviments als seus ciutadans. El Partit Republicà, majoritari en la càmera, no té  una línia política favorable però els fonaments ja estan preparats per a quan la conjuntura sigui favorable. El lobby del transport ja ha començat a  treballar en aquesta línia. El que és clar és que no hi ha marxa enrere en aquest procés. Així doncs, és qüestió de temps que Cuba es converteixi en la destinació del Carib capdavantera.

Articles relacionats

Back to top button