AllotjamentEmpreses

2 milions d’euros en multes a vivendes turístiques

10.316 activitats inspectores del departament de Turisme de Catalunya a apartaments i habitatges d’ús turístic han generat 661 expedients sancionadors a propietaris i gestors de tot Catalunya.

Han estat 2 milions d’euros en sancions el què ha recaptat l’administració catalana imposant més de 500 sancions que oscil·len entre els 3.001 i els 30.000 euros. Les resolucions sancionadores es distribueixen de la manera següent pel territori: 252 a Barcelona; 150 a Girona; 78 a Tarragona; i 22 a Lleida. Les dades referides a Barcelona no inclouen la capital ja que la direcció general de Turisme trasllada a l’Ajuntament de Barcelona les actuacions inspectores.

En el marc de la campanya d’inspecció a gestors i propietaris, la Generalitat afirma que “l’evolució d’habitatges i apartaments turístics regularitzats i inscrits en el registre està en progressió constant”. “Després de poc més de tres anys des de l’inici del procés de regularització, els apartaments i habitatges d’ús turístic regularitzats a Catalunya ja arriben als 48.112 allotjaments”, informa Turisme de la Generalitat. Aquesta dada suposa una regularització global de 277.402 places d’allotjament, el 55,5% de les 500.000 places que calculen actuen a Catalunya.

Les inspeccions també han impactat sobre les comercialitzadores online per a les que han fet una campanya específica de control. Es tracta d’una línia també iniciada a la Comunitat Valenciana que va anunciar que multarà les plataformes intermediàries de lloguer d’habitatges turístics a internet. Per ara, el Govern valencià ja ha expedientat Homeaway, Airbnb, Booking, Onlyapartments, Niumba, Mil anuncios, Fotocasa i Muchosol.

El 2015, Catalunya va obrir 146 expedients informatius a titulars d’aquestes plataformes digitals i webs de comercialització. El motiu principal és per no identificar l’oferta d’allotjament amb el seu número del Registre de Turisme de Catalunya (NIRTC). L’amenaça de l’expedient ha sortit efecte en 76 webs que han ajustat els seus continguts al requeriment de la Inspecció de Turisme. La resta, 70 expedients es mantenen oberts. El passat mes de setembre es va anunciar que Booking només oferiria habitatges turístics legalitzats a Catalunya. La Generalitat esperava una reacció en cadena de la resta d’operadors que fins llavors s’havien mostrat poc predisposats a complir amb aquesta normativa.

En un comunicat l’administració explica que la normativa catalana en matèria d’habitatges turístics és “pionera a Europa” i té tres objectius principals: evitar la competència deslleial, fer aflorar una activitat d’economia submergida i garantir una oferta d’allotjament de qualitat.

La directora general de Turisme, Marian Muro, assegura que “aquest balanç demostra que amb aquesta  normativa s’han acomplert les expectatives tot facilitant el procés de regularització i, alhora, posant en mans dels ajuntaments i de les comunitats de propietaris mecanismes de limitació per controlar la proliferació d’aquest tipus d’allotjament”.

Distribució territorial dels allotjaments regularitzats a Catalunya

Establiments (AT + HUTs)

% establiments (AT + HUTs)

Places

% places

Barcelona+Cat. Central

14.066

29,2

80.430

29,0

Girona

20.718

43,1

119.226

43,0

Tarragona+Terres d’Ebre

12.026

25,0

70.131

25,3

Lleida+Aran

1.302

2,7

7.615

2,7

TOTAL

48.112

100%

277.402

100%

 AT: Apartament HUT: Habitatge d'ús turístic

Articles relacionats

Comproveu també
Close
Back to top button