superior

Mercats

Preocupació davant el possible enfonsament del turisme rus en 2015

La crisi econòmica de Rússia, amb una devaluació del ruble tan espectacular, fa preveure una caiguda del turisme rus el proper any en percentatges del 40%. L’empresariat turístic està preocupat però poc es pot fer davant una situació econòmica tan complicada com la que està vivint Rússia.

Els operadors turístics no s’atreveixen a calcular la magnitud del descens. Els últims mesos de 2014 l’emissor rus ha caigut entre el 20% i 30% a Espanya i pel 2015 la situació encara serà pitjor. Les destinacions europees del Mediterrani s’han encarit fins a un 40% per l’efecte de la devaluació. Els paquets turístics per viatjar a Europa són més cars però a més els salaris a Rússia també han de fer front a una pujada de preus interns.

Amb un nivell de depreciació de la moneda tan alt abaixar preus ja no entra dins de les solucions possibles. Altres fórmules poden passar per la fidelització dels clients de major poder adquisitiu, potenciar l’especialització en alguns productes o directament buscar nous mercats emissors substitutius. Destinacions com Turquia tindran més marge de maniobra. La proximitat amb Rússia -que suposa vols més econòmics-, la no dependència de l’euro o les característiques de la seva oferta basada en el Tot Inclòs –més demandada pels clients en els emissors en crisi-, la poden convertir en una destinació refugi.

Un altre factor que no ajudarà en 2015 als viatges a Europa serà la introducció del visat biomètric. La UE obligarà a recollir empremtes dactilars a tots els turistes russos per expedir el visat. Això suposarà més dificultats en l’emissió, desplaçaments a dependències especials d’emissió i incomoditats. Turquia no requereix visat als turistes russos.

El president Vladimir Putin preveu que la recessió duri dos anys com a màxim. El PIB del país tancarà l’any amb un creixement de mig punt i 2015 podria ser negatiu. El banc central rus, que ha pujat els tipus d’interès 6,5 punts, podria frenar la depreciació de la moneda “a costa que la recessió econòmica sigui més profunda”, ha alertat el Nobel d’economia Paul Krugman. No serà estrany que el govern iniciï polítiques per incentivar el consum que incloguin potenciar les vacances internes.

Articles relacionats

Back to top button