superior

Destinacions

El Camí Ignasià no aixeca el vol com a producte turístic malgrat el lleuger creixement

Només 400 persones han fet el recorregut del Camí Ignasià durant l’any 2017. Les dades no són gens bones, si pensem que quan es va posar en marxa, amb l’horitzó fixat a l’any 2022, quan se celebraran els 500 anys de l’arribada de Sant Ignasi a Manresa, es va parlar d’arribar als 100.000 pelegrins aquell any. La Companyia de Jesús, màxima responsables de la ruta, s’han vist obligada a rebaixar les expectatives.

L’oficina del pelegrí, situada a Manresa, comptabilitza 376 persones (xifres a mes de novembre). Malgrat això, les dades es veuen amb un cert optimisme, ja que són 100 persones més que l’any anterior. Remarquen també que al 2015, que va ser any jubilar, van tenir un total de 443 pelegrins, que van ser 280 al 2016. L’augment no està clar que sigui una gran noticia. En total, en els sis anys que porta en marxa la ruta de pelegrinatge, han passat per Manresa 1.500 persones.

Els jesuïtes volen ser positius i diuen que els pelegrins són més, però que no fan el registre, ni tenen interès en el certificat, perquè no hi ha el costum, com en el Camí de Sant Jaume. També creuen que els horaris de l’oficina no son adequats i que no s’ha promogut prou el producte. Fan una comparació amb els primers anys del renovat Camí de Sant Jaume i recorden que el 1982 van arribar a Santiago 2.000 pelegrins, essent un any jubilar. L’exemple, però, no sembla massa equiparable, donada la historia del Camí de Sant Jaume i els reconeixements internacionals que té, començant pel de Primer Itinerari Cultural Europeu.

Una ruta d’interès cultural amb set etapes a Catalunya
El Camí Ignasià recrea el camí que va fer el cavaller Ignasi de Loiola a l’any 1522, des de la seva casa de Loiola, al País Basc, fins a la ciutat de Manresa. Està dissenyat com a una ruta de pelegrinatge, amb 27 etapes, de les quals set recorren Catalunya. Malgrat l’aspecte espiritual, també s’ha convertit en una ruta turística d’interès cultural promoguda per institucions com l’Agència Catalana de Turisme o les Diputacions de Barcelona i Lleida.

Les set etapes catalanes són :
– Etapa 21: Fraga – Lleida
– Etapa 22: Lleida – El Palau d’Anglesola
– Etapa 23: El Palau d’Anglesola – Verdú
– Etapa 24: Verdú – Cervera
– Etapa 25: Cervera – Igualada
– Etapa 26: Igualada – Montserrat
– Etapa 27: Montserrat – Manresa

El punt final de la ruta és la Cova de Manresa, on el peregrí pot rebre el Certificat de Pelegrinatge Ignasià, sempre que pugui acreditar que ha fet un mínim de 100 km a peu o 200 en bicicleta.

S’espera que per la celebració del 500 aniversari la ruta estigui bastant més assentada, però ja s’obre el debat sobre els recursos que s’han fet servir per crear aquest producte i què és el que falla, en vista de l’escàs resultat. I és que, per exemple, Manresa va gastar 629.000 euros en diverses obres d’accés i condicionament del  Museu Comarcal , una obra que Manresa necessitava i que no estava estrictament lligada al Camí Ignasià, però que va servir també per  dotar d’un millor accés a l’edifici de l’antic Col·legi de Sant Ignasi, que és la seu del museu i de l’arxiu comarcals i on també te la seu el centre d’acollida de pelegrins.

Vull saber més del Camí Ignasià

Articles relacionats

Back to top button