superior

Destinacions

La Cuina Catalana ajorna la seva candidatura per ser Patrimoni de la Humanitat

La cuina catalana ha ajornat la seva candidatura per demanar a la Unesco que la declari Patrimoni de la Humanitat. La Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICCG) –impulsora de la candidatura- s’havia marcat com objectiu formalitzar la petició aquest mateix any, però haurà d’esperar com a mínim fins al 2015, ja que l’Estat, que és qui decideix les dues candidatures que es presenten a l’òrgan internacional, s’ha decantat per altres propostes que portaven més temps a la llista d’espera.

Els promotors de la candidatura han destacat que cap de les dues propostes seleccionades té vinculació amb la gastronomia, i han atribuït la decisió presa des de Madrid al temps que fa que altres iniciatives fan cua per ser patrimoni immaterial de la humanitat. No obstant, el Ministeri de Cultura ha donat el vist i plau a la candidatura de la cuina catalana i al juny es reuniran ambdues parts per decidir si el 2015 és la data final.

Des del FICCG, amb el suport d’administracions, universitats i institucions, fa més de dos anys que organitzen múltiples actuacions per sensibilitzar a la ciutadania de la necessitat d’obtenir aquest reconeixement, a l’hora que ha recopilat dades que aportin una justificació de caire científic a la petició. Entre aquestes iniciatives hi figuren el Corpus del Patrimoni Culinari Català i un tesaurus de la cuina catalana.

La tradició històrica, la varietat i la qualitat són els principals arguments dels promotors per defensar que la cuina catalana sigui patrimoni de la humanitat. El reconeixement d’aquests atributs, asseguren, és clau per garantir la supervivència del caràcter culinari català, que actua com a reclam de la marca Catalunya a nivell internacional gràcies a l’èxit de cuiners com Ferran Adrià o els germans Roca, amb el Bulli i el Celler de Can Roca com grans referents.

Més enllà dels grans noms, la posada en valor de la idiosincràsia de la cuina catalana també ajudaria als petits productors catalans, encarregats d’abastir els rebostos dels cuiners. Professionals com pagesos, agricultors i pescadors són la base de tot plegat i, per tant, l’acreditació del producte final és per extensió un reconeixement de la seva feina.

El sector turístic també seria un dels grans beneficiaris de la publicitat mundial de la cuina catalana. El turisme gastronòmic ha crescut de forma exponencial els últims anys i, acompanyat per l’enoturisme, és un dels principals atractius que Catalunya vol potenciar a curt termini. “Si volem que aquest país s’associï amb valors de qualitat, cal donar a conèixer aquells aspectes de la nostra cultura que han destacat en aquest sentit”, recalquen els promotors.

Articles relacionats

Back to top button