superior

Destinacions

Bona implicació de les famílies en les propostes turístiques de la Diputació de Tarragona

El Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ha volgut que les famílies i els infants tinguin una major implicació en les operacions del projecte europeu PECT turisTIC en família que lidera des de fa temps. Per això el Patronat ha desenvolupat un itinerari educatiu a través d’un procés de participació i cocreació amb alumnes, amb l’objectiu d’innovar i fer més competitiva l’oferta destinada a les famílies en tres àmbits del projecte: cultura, platges i enoturisme.

Per aconseguir-ho, s’han escoltat les necessitats que han mostrat les famílies, s’han estudiat les seves propostes i finalment s’han incorporat a les iniciatives, espais i experiències turístiques de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre.

Destaquem a continuació les realitzades per infants (enoturisme), famílies (cultura) i els més petits (platges).

Els Gotims de llum entre vinyes

Aquest és el nom de la nova proposta turística que estan treballant els alumnes de 5è de primària de l’Escola La Parellada de Santa Oliva, al Baix Penedès.
Es tracta d’una passejada entre vinyes i construccions de pedra seca que formen part del paisatge habitual del municipi. Durant el mes de febrer els infants treballen aquest nou producte turístic guiats i acompanyats pel Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.
Durant el curs escolar 2019-2020, un miler d’alumnes  de primària i secundària van participar en el turisTIC Challenge, un repte vehiculitzant amb els centres escolars. El projecte del infants de Santa Oliva va ser el triat per la seva innovació, ja que la proposta contempla que durant el passeig pels camins hi hagi elements audiovisuals, un vídeo-mapping sobre les construccions de pedra seca i que els participants puguin jugar a videojocs, entre altres activitats.

La iniciativa del Patronat té continuïtat aquest nou curs amb la participació de 12 centres escolars, sempre amb la idea de dissenyar noves activitats lúdiques i sostenibles per a les famílies en l’àmbit de l’enoturisme.

Com han de ser els espais museístics?

El Patronat ha volgut entrar a fons en aquesta qüestió retòrica que des de fa molts anys planeja per tot el món cultural. I per fer-ho va organitzar el 30 de gener uns tallers virtuals amb participació d’agents culturals i famílies amb infants d’entre 5 i 12 anys. El resultat va ser força enriquidor. Transformar els museus en llocs innovadors i atractius és una de les propostes que s‘ha treballat per millorar l’experiència del públic familiar durant les visites a aquests equipaments.

Però n’hi va haver unes quantes més, com ara:
• Disposar d’un espai d’acollida atractiu.
• Tenir informació pràctica amb materials audiovisuals que permetin preparar la visita.
• Incorporar llocs adaptats per a tota la família.
• Comptar amb personal  que, de manera didàctica, orienti i pugui donar explicacions.
• Dissenyar experiències immersives i més interacció amb els continguts.
• Introduir mecanismes més dinàmics, com per exemple jocs.

Els espais museístics i entitats participants en aquesta iniciativa del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona van ser: el Museu de la Vida Rural, el Museu Pau Casals, el Museu d’Alcover, IBER Arqueologia Patrimoni i Turisme, Còdol Educació, Camins Km 0, el Gaudí Centre, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Auriga i el Museu de Tortosa.

La preservació del litoral vista pels més petits

Per donar veu als infant sobre l’operació Platja Innovadora del PECT TurisTIC en família, el Patronat va fer un taller a l’Escola Castell de Calafell amb alumnes de 5è de primària que van guanyar el TurisTIC Challenge 2019-2020. La proposta vencedora consistia en dissenyar una aplicació batejada com Em puc banyar a la platja? pensada per consultar informació en temps real sobre l’estat de les platges, activitats i serveis disponibles.

En el taller els infants van aportar  la seva visió com a residents i usuaris de les platges de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Tota aquesta informació s’ha traslladat a una setantena d’agents públics i privats del sector turístic que participen en el programa de formació en línia “Estructuració i creació de producte turístic a les platges de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre”. Aquest programa, compta amb l’expert en màrqueting turístic i destinacions Jaume Marín.

És important assenyalar que, entre les conclusions del taller amb infants, va destacar el fet que es mostren molt preocupats pel medi ambient i la sostenibilitat de les platges, aportant idees com activitats voluntàries gamificades de recollida de residus i activitats durant l’hivern o el lloguer de tot tipus de material lúdic a les platges perquè no s’hagi de portar de casa o evitar comprar-lo.

Podeu veure el vídeo resum del taller AQUÍ.

Articles relacionats

Back to top button