superior

ReportatgesMercats

No es pot esperar a la immunitat de grup per activar el turisme

Les previsions de futur indiquen que per arribar a una normalitat social i també econòmica és necessari eliminar la transmissió del coronavirus. Aquest estadi s’aconseguirà quan bona part de la població estigui vacunada i s’aconsegueixi l’anomenada immunitat de grup o de ramat.

La immunitat s’aconseguirà quan un 70% de la població estigui vacunada. Si la reactivació del turisme ha d’esperar aquest moment, el sector pot donar per perdut   l’any 2021. El ritme de vacunació a l’Estat espanyol i també al conjunt d’Europa, no permet assolir aquest percentatge de població vacunada per a l’estiu.

La situació encara és pitjor si el focus es posa en el conjunt del planeta. La producció i distribució de vacunes no és homogènia al món i no estaran disponibles per a tothom aquest primer any.

L’expert Rafael Vilasanjuan, director d’Anàlisi i Desenvolupament de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha estat clar en quant a la immunitat a Espanya: “La xifra d’un 70% de població vacunada al juliol no és realista”. Reclama paciència i prudència sobre els terminis d’immunització.

El mateix president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va rebre les crítiques del sector quan va situar la immunitat de grup a finals d’estiu, enviant un missatge poc esperançador al turisme.

Dels últims en enviar un missatge negatiu ha estat el responsable britànic de la campanya de vacunació, Nadhim Zahawien, que ha demanat a la població que no pensi en vacances i que no és el moment de fer reserves de paquets turístics a l’estranger. En una entrevista a la cadena Sky News, Nadhim Zahawien ha dit que tal i com està la situació de la Covid-19 al Regne Unit és massa aviat per especular sobre l’estiu.

El sector no pot esperar a la total immunitat per poder refer la seva activitat. El propi expert de l’ISGlobal afirma que amb el 30 o 40% de la població vacunada ja s’haurien d’aixecar les restriccions vigents. És per això que el sector del turisme no es pot obsessionar amb la immunitat de grup i hauria d’activar-se abans, quan baixi la corba de contagis. Si s’espera a aquesta immunitat podria passar un o dos anys més sense activitat.

Articles relacionats

Back to top button