superior

abajo

AllotjamentAAVV i TTOOEmpreses

El Tribunal Suprem dóna un gir al sistema de plataformes de lloguer turístic

La Secció Tercera de la Sala del Contenciós-Administratiu de Tribunal Suprem (TS) ha fallat a favor del portal HomeAway (ara Vrbo Spain) en una sentència que marcarà el futur de la regulació de l’activitat del lloguer turístic online a Espanya.

L’alt tribunal considera que HomeAway no té responsabilitat ni obligació de controlar si els allotjaments que publicita compleixen amb les normatives. La sentència de TS anul·la l’ordre de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, de 13 de gener de 2015, que va ordenar a l’empresa Howeaway Spain SLU que procedís al bloqueig, la supressió o suspensió definitiva a la seva web de tot el contingut relatiu a empreses i establiments d’allotjament turístic localitzats a Catalunya en els quals no consti el número d’inscripció al Registre de Turisme de Catalunya.

El tribunal considera a l’empresa un prestador dels serveis de la societat de la Informació (PSII) sotmesa a una normativa pròpia i no a la sectorial de turisme. Per això, la sentència explica que l’administració turística no pot traslladar-li al portal, que és un emmagatzemador de dades, la vigilància de l’acompliment de la normativa sectorial turística per part dels allotjaments i que aquest control li correspon directament a l’Administració.

HomeAway havia recorregut a el TS una sentència desfavorable del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que avalava el requeriment de la Generalitat de Catalunya que li forçava a buscar de forma activa aquells habitatges turístiques que no complissin la normativa. Amb aquesta nova sentència el tribunal situa l’activitat d’aquest tipus de portals en un nou escenari jurídic que l’eximeix d’obligacions de control. Això sí, el Tribunal Suprem sí que deixa clar que com a prestador de serveis de la societat de la informació (PSSI) està obligat a suprimir els anuncis que l’Administració competent li indiqui de forma expressa.

Articles relacionats

Back to top button