superior

Destinacions

Modificaran la taxa turística catalana per recaptar més

Els pressupostos catalans contemplen modificar la taxa turística catalana per elevar els ingressos que genera aquest impost. Augmentar el tipus i ampliar els conceptes que tributin són dos de les línies de treball.

Ja va informar Comunicatur que des del departament d’Hisenda de la Generalitat han manifestat la seva intenció d’estudiar com es pot variar l’impost turístic per obtenir més recursos. La primera opció és pujar l’import dels diferents trams. Tot i que els responsables econòmics de l’administració asseguren que aquest pas es realitzarà amb consens amb el sector, sembla difícil que els empresaris estiguin per la labor de pujar-ho. Catalunya va ser la primera destinació espanyola a implantar-ho de forma duradora, després de la fallida ecotaxa balear, gràcies a la negociació amb el sector. Una pujada unilateral podria trencar aquest consens.

Una altra opció és ampliar la base dels turistes que paguen. En aquest cas serien les plataformes web d’intermediació o els creuristes que no pernocten però que fan escala en algun port català els que haurien d’abonar l’impost per la seva estada. Aquesta mesura, ben vista per l’ajuntament de Barcelona, ha enfrontat a les conselleries d’Hisenda i de Turisme. El responsable  d’Empresa i Turisme va negar aquesta possibilitat. Cal destacar que el control del departament de Economia recau sobre ERC i el d’Empresa en CDC. En aquests moments existeix una fricció interna entre aquests dos partits que integren el Govern sobre la seva visió dels impostos i la pressió fiscal.

Algunes fonts expliquen que existiria una nova possibilitat de modificació de la taxa. Aquesta seria la d’establir un tipus únic per a tota Catalunya, sense distinció entre tipus i categories d’allotjaments, ni tampoc territorial (Barcelona compta ara amb un impost superior). Ho justifiquen adduint que en aquests moments alguns pisos turístics tenen preus superiors a hotels que en teoria tenen una major categoria i que tributen més.

Aquesta alternativa va en contra de la que va anunciar fa uns mesos el propi responsable d’Hisenda quan proposava una taxa més elevada per al futur complex BCN World. Aquests vaivens actuen com a ‘globus sonda’ i donen a entendre que les idees no estan encara clares. Pròximament entraran a discussió parlamentària els pressupostos i serà quan finalment s’adopti una posició final.

Articles relacionats

Back to top button